Bakteriyel Menenjit

Bakteriyel Menenjit

Bakteriyel Menenjit Hakkında Bilgiler

Menejit,Beyin Zarının İltihaplanması İle Oluşan Bir Merkezi Sinir Sistemi Hastalığıdır.Menenjit Nedir ,Menenjitin Bulaşma Yolları,Bakteriyel Menenjit,Bebeklerde Menenjit,Menenjit Hastalığı,Bebeklerde Menenjit Belirtileri,Menenjitin Belirtileri,Menenjit Aşısı,Menenjitin Tedavisi,Menejit Çeşitleri,Menejit Sebepleri Ve Daha Fazlası Hakkında Bilgi Almak İçin Aşağıda Sizin İçin Hazırladığımız Yazımızı Okuyabilirsiniz..

Menenjit ciddi bir çocukluk hastalığıdır. Bir enfeksiyon hastalığı olarak bulaşıcı niteliği vardır.Birçok enfeksiyon ajanı menenjite yol açabilir. Bunlar arasında virüsler, bakteriler, mantar ve parazitler sayılabilir.

Bakteriyel menenjitler diğer menenjit tipleri arasında en ciddi seyirli olanlarıdır. H. influenzae tip b bakterisi (Hib) ise tüm dünyada bakteriyel menenjit etkenlerinin en önde gelen nedenidir.

Bazı menenjit etkenlerinin aşısı vardır. Bunlardan en önemlisi Hib‘dir. Bu nedenle menenjite yol açabilecek birçok mikrop olmasına rağmen, menenjit aşısı genellikle Hib aşısı olarak bilinir.

Menenjit, beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan, hemen tedavi edilmezse işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Hastalığa yakalananların %95'i 5 yaş altındaki çocuklardır. Kalabalık ortamlarda bulunan çocuk ve erişkinler daha fazla risk taşırlar. Bazı virüs türleri de daha hafif bir menenjit tablosuna yol açabilirler. Ancak, bakteriyel menenjit tıbbi bir acildir.

Menenjit, beyin ve omuriliği kaplayan zarların enfeksiyonudur.Bu kelime insanları çok korkutur ama günümüzde menenjit hastalığının tedavisi çok başarılı olmaktadır.

Menenjit viral bakteriyel etkenler korunma : Bazı menenjit tipleri çok hızlı şekilde beyin hasarına ya da ölüme neden olabilir. Öte yandan bazı virüslerin yol açtığı menenjit hafif seyreder. Menenjit aşılari özellikle salgınlar sirasinda uygulanir ve çocuklara rutin asilama yapilmaz.

Menenjit,meninksin (beyni ve omuriligi örten zarlar) iltihaplanmasidir. Çogunlukla vücudun baska bir bölgesindeki enfeksiyondan tipik olarak kan dolasimi yoluyla meninkse ulasan mikroorganizmalarin yol açtigi enfeksiyon sonucu olusur.
Doktorunuz omurilik sivisindan aldigi örnegi inceleyerek menenjit tanisi koyabillr. Bebeklerde ve genç çocuklarda belirtileri saptamak zor olabilir.

MENENJIT TIPLERI :
• Viral menenjit: Çogunlukla görece hafif seyreder ve ABD de bakteriyel menenjitten daha yaygin olarak ve daha çok kis aylarinda salginlarla görülür. Genellikle tedavi gerekmez ve çogunlukla 2 hafta içinde iyilesir.

• Bakteriyel menenjit: Yasami tehdit edici olabilir ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Günümüzde, Streptococcus pneumoniae ve Neisseria meningitidis (meningococcus) tek tek vakalar ya da salginlar seklinde görülen bakteriyel menenjitin önde gelen nedenleridir.Haemophilus influenzae tip b, ABD de 1990 li yillardan önce 6 yasindan küçük çocuklarda menenjitin önde gelen nedeniydi. Ancak çocuklara rutin asilamanin bir parçasi olarak uygulanan asilar, bu tip menenjit insidansini düsürmüstür. Yeni doganlarda, grup B streptococcus ve E. coli gibi baska bakteriler menenjite yol açabilir

BELIRTILER:
• Yenidogan bir bebekte huzursuzluk ya da uyusukluk olabilir ve beslenemez. Hafifçe içe göçük olan basin yumusak bölümü (bingildak = fontanel) gergin ya da disari çikik duruma gelir.Daha büyük bir çocukta siddetli ve sürekli bas agrisi ve/ya da ense sertligi,alisilmadik biçimde sessizlik, parlak isiga karsi duyarlilik, bulanti ya da kusma hissi.
• Bakteriyel menenjitte belirtiler hizla, bazen birkaç saat içinde gelisir. Belirtilerin ortaya çikmasindan sonra uyusukluk baslar ve bazen bilinç kaybi olur. Vakalarin yarisinda koyu kirmizi ya da morumsu lekeler görülebilir.
• Viral menenjitte belirtiler daha hafiftir ve gribe benzeyebilir.

KORUNMA:
• Bakteriyel menenjitin belirli suslari için asilar mevcuttur ve bunlar salginlari kontrol altina almaya ya da belirli bölgelere seyahat edenlere yardimci olabilir. Enfekte kisiyle yakin temasta bulunanlar (aile üyeleri) enfeksiyondan korunmak için antibiyotik kullanabilir. Enfekte kisinin agiz salgisindan uzak durulmasi (öksürükten ve öpüsmekten kaçinmak) ve ellerin dikkatle ve sik yikanmasi da alabileceginiz diger önlemlerdir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp