Atopik Dermatit Tedavisi

Atopik Dermatit Tedavisi :

Önlemler

Kaşıntı ve Döküntüyü Kötüleştiren Şeylerden Kaçının.Egzama (atopik dermatit) döküntüsünü kötüleştiren bir çok şey vardır. Bunlar her bir birey için farklılık gösterir. Kaşıntı, döküntü veya diğer semptomları neyin daha da kötüleştirdiğini çözmek önemlidir.

Kaşıntı-Kaşınma Döngüsü

Atopik dermatitli hemen hemen herkes yaşamlarının bir döneminde kaşıntılı cilde sahip olmuştur. Kaşıntının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bilinen odur ki kaşıma veya ovalama ciltte daha fazla kaşıntıya yol açmaktadır. Bu kaşıntı-kaşınma döngüsü olarak adlandırılmaktadır. Kaşınma ve ovalama cildi tahriş eder ve döküntüye yol açabilir veya döküntüyü daha da kötüleştirebilir. Kaşınma ve ovalama zamanla cildin kalınlaşmasına neden olabilir.

Alabileceğiniz tedbirler:

Kaşınmaya bağlı tahrişi önlemek için el tırnaklarınızı kısa, düz ve temiz tutun. Kaşıntı hissettiğinizde kaşıma veya ovalama yerine nemlendirici uygulayın.Doktorunuz tarafından reçete ile önerilen ilaçları kullanın. Kaşıntı ve atopik dermatiti birçok şey daha da kötü hâle getirebilir. Bu durum her insan için farklılık gösterir. Aşırı sıcak veya nem, alerji, aşırı duygusal durumlar ve stres kaşıntı ve döküntüyü artırabilir. Enfeksiyonlar ve aşırı kuru cilt problem olabilir.

Kimyasal Tahriş Ediciler

Yanma, kaşınma veya kızarıklığa neden olan olan maddelere tahriş ediciler (irritan) denir. Kimyasallar, çözücüler (solventler), sabun, deterjan, güzel kokular, cilt bakım ürünleri, bazı kumaşlar ve sigara kaçınmanız gereken irritanlardır. Bazı durumlarda tahriş eden nedeni bulmak için yama testi (patch test) yapılabilir.

Alabileceğiniz tedbirler:

Yeni satın aldığınız tüm elbiseleri giymeden önce yıkayınız. Formaldehid ve diğer tahriş edici kimyasallar yeni yapılmış elbiselerde bulunabilir.

Diğer kumaşlara nazaran daha az tahriş edici olan pamuk veya pamuk karışımlı elbiseler giyinin. Rahatsız ediyorsa giysilerin etiketleri çıkarın. Dikiş yerleri kaşıntı yapıyorsa, evdeyken giysileri tersyüz giyinin. Yün veya tahriş edici kumaşlardan sakının.

Çamaşır deterjanınız tahriş edici geliyorsa, kokusuz ve boyasız deterjanlar kullanın. İkinci bir durulama çamaşır deterjanındaki deterjan kalıntılarının giderilmesine yardımcı olabilir.

Güneş yanmalarından kaçının. Yüksek faktörlü koruyucu güneş kremi kullanın. Güneş kreminiz tahriş edici ise, yüz için geliştirilmiş diğer ürünleri veya güneş kremlerini deneyin. Yüzdükten veya banyo küvetinde uzun süre kaldıktan sonra duş yapınız. Kimyasalları çıkarmak için yumuşak bir temizleyici kullanın ve nemlendirici uygulayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp