Astım Ve Bronşit Tedavisi

Astım Ve Bronşit Tedavisi

Astım tedavisinin amacı, hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihaba bağlı daralmanın giderilmesi ve hastanın rahat nefes almasının sağlanmasıdır. Hekim ve hasta/aile arasındaki işbirliği ile belirtilerin tamamen kontrol altına alınması çoğunlukla sağlanmaktadır (klinik kontrol).

Tedaviden Beklentiler Nelerdir?
Başarılı bir astım tedavisinin hedefleri şunlar olmalıdır:
  • Belirtileri kontrol altına almak ve bunu sürdürmek,
  • Egzersiz dahil normal aktivite düzeyini sürdürmek,
  • Akciğer fonksiyonlarını olabildiğince normale yakın düzeylerde tutmak,
  • Astım ataklarını önlemek,
  • Astım ilaçlarının istenmeyen etkilerini önlemek.
  • Bu hedeflere ulaşabilmek için;
Hasta/hekim işbirliğinin geliştirilmesi,
Tetikleyici faktörlere maruziyetin tanımlanması ve azaltılması,
Astımın iyi değerlendirilmesi ve tedavisi, eşlik eden hastalıkların ortaya konması ve tedavisi, tıbbi tedavinin iyi izlenmesi gerekmektedir.

BRONŞİT TEDAVİSİ

Tedavide kullanılan ilaçlar, hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Ateş düşürücüler, öksürük şurupları, ağrı kesiciler kullanılır. Balgamı kolay bir şekilde çıkarmak için, buna yönelik ilaçlar hastaya önerilir. Tedavinin fayda sağlaması için, sigarayı mutlaka bırakmak gerekir.

Antibiyotik tedavisi virüslere etki etmez. Dolayısıyla bronşit tedavisinde kullanılmaz. Fakat virüs yanında, bakteri de boğazda hastalığa neden olduğundan, antibiyotik kimi doktorlar tarafından hastalara önerilir.

Bunların dışında nemli yerler, tozlu ortamlar, kötü hava koşulları, solunum yollarında ortaya çıkan hastalıklar kronik bronşite neden olmaktadır.

Astım Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda astım belirtilerinden sık tekrarlayan öksürük, hışıltı (Hırıltı) ve nefes sıkışması en önemlileridir. Oyun oynadıktan sonra, koştuktan sonra, egzersiz yaptıktan sonra nefes sıkışması, hışıltı veya öksürük olması da astımın diğer önemli belirtilerindendir.. Astımlı çocukların akciğerleri çok hassas olduğu için çok sık hasta olmakta ve sıklıkla gereksiz antibiyotik kullanmaktadırlar.

Astım belirtilerinin özellikleri nelerdir?

-Belirtiler tekrarlayıcı olmalı. Sadece bir aydır öksürük şikayeti olan bir hastaya astım demek zordur.

-Astım ilaçları (Ventolin, brcanyl gibi nefes açıcılar ile) ile rahatlama olmalıdır.

-Tetikleyicilerle belirtiler ortaya çıkmalıdır. Keskin koku, sigara içilmesi, kirli havaya çıkılması, soğuk havaya çıkılması, alerjenlerle temas, evde temizlik yapılması gibi tetikleyicilerden herhangi biriyle astım belirtileri ortaya çıkıyorsa çocuğunuzda astım olabilir.

-Bazı mevsimlerde ortaya çıkması da önemlidir.

Astımda nefes boruları nasıl daralır?

Nefes boruları düz kaslarla çevrilidir. Nefes borlarından gelen çeşitli uyarıcılar, alerjenler ile düz kaslar kasılmaktadır. Bu nefes borularındaki kalınlaşmalar zamanla kalıcı hale gelebilir. Nefes boruları buralardaki mukus salgılayan bezlerin fazla çalışmasıyla yapışkan balgamlarla dolmaktadır. Bu olaylar sonucunda öksürük, hışıltı ve nefes sıkışması görülmektedir.

Çocuğumun astımı yaş büyüdükçe düzelir mi?

Ergenliğe girince (8-10 yaşlarında) ve 18 yaşlarında belirtilerde belirgin düzelme görülebilir. Sanki astımı tamamen düzelmiş gibi görünse da nefes borularında aşırı hassasiyet vardır. Belirtiler 1-2 yıl içinde tekrar başlayabileceği gibi uzun yıllar hiçbir belirti görülmeyebilir. Uzun yıllar sonra belirtiler tekrar ortaya çıkabilir.

Hangi doktora gitmeliyim?

Astım belirtileri olan çocukların astım ve alerjik hastalıklar konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji uzmanları (diğer adı çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanları) çocuklardaki astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış diploması olan uzmanlardır. Bu nedenle astım belirtisi olan 18 yaşından küçük çocukların çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp