Antioksidan Vitamin

Antioksidan Vitaminler vücutta hücre koruma sistemleri mevcuttur.İşte antioksidan vitaminler bunu dengeleyip hücre hasarını en az seviyeye indirmeye yaramaktadır.

1) Antioksidan vitaminler nelerdir?

Antioksidan vitaminler dendiğinde, C ve E vitaminleri ile provitamin beta-karotenden söz ediyoruz.

2) Antioksidanlar nerelerde bulunur?

C vitamini, greyfurt, turunçgiller, çilek, brokolli, lahana ve patates gibi çok sayıda meyve ve sebzede bulunuyor. E vitamini kuruyemişler, bazı bitkisel yağlar ve lifli yeşil besinlerde bulunuyor. Beta-karoten ise koyu renk yapraklı bitkilerde, ıspanak vb. sebzelerde, kavun, şeftali, havuç ve tatlı patates gibi sarı-kavuniçi renkli meyve ve sebzelerde bulunuyor. Bu besinsel maddeler aynı zamanda çok çeşitli vitamin preparatları ve güçlendirilmiş besinlerde de yer alıyor.

3) Antioksidanlar ne işe yarar?

Antioksidan vitaminler, vücudun hücre koruma sistemleri içinde önemli bir yere sahip. Bunu, belirgin hücre hasarına neden olabilen, son derece reaktif ve kararsız moleküller olan serbest radikalleri nötralize ederek gerçekleştiriyorlar. Vücudumuzdaki milyarlarca hücre, organizmanın normal işleyişi sırasında ve ayrıca hava kirliliği ve sigara kullanımı gibi dış nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan serbest radikallerle sürekli olarak temas halinde. Günümüzde birçok bilim adamı, bu hücre harabiyetinin, diğer faktörle birlikte, aralarında kanser, katarakt ve kalp hastalıklarının da bulunduğu çok sayıda kronik hastalığa neden olduğuna inanıyor.

4) Uzmanların önerileri nelerdir?

Özellikle geniş çaplı nüfus çalışmalarından elde edilen bilimsel verilere dayanarak, antioksidandan zengin sebze ve meyvelerden günde en az beş porsiyon tüketilmesi öneriliyor. Bunun yanı sıra, daha az yağ ve tuz tüketmek, sigaradan uzak durmak, egzersiz ve sağlık kontrolleri gibi koruyucu önlemler de önem taşıyor.

5) Peki ya vitamin preparatları ve güçlendirilmiş besinler?

Hekimlerin ve diğer bilim adamlarının önemli bir bölümü, özellikle yeterli ve çeşitli beslenemeyenler, gebeler ve yaşlılar için, vitamin ve mineralle güçlendirilmiş gıdaların ya da vitamin ve mineral preparatlarının kullanımını öneriyor. Antioksidan vitaminler, kahvaltıda yenen mısır gibi tahıl gevrekleri ve meyve suları,çok çeşitli besinlerde bulunuyor. Satın aldığınız gıdaların besiniçeriği, üzerlerindeki etiket kontrol edilerek saptanabiliyor.

6) Herhangi bir risk söz konusu mudur?

Uzun yıllardır sürdürülmekte olan bilimsel çalışmalardan elde edilen veriler, C ve E vitaminiyle beta-karotenin, önerilen oldukça yüksek dozlarda alındığında bile güvenilir olduğunu ortaya koymuş. Söz konusu vitaminlerin üçü de, genel olarak güvenilir kabul ediliyor. Tabii ki her zaman olduğu gibi, kullanım bilgilerine uymak gerekiyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp