Antihistaminik Seçimi

Antihistaminik Seçimi :

Ürtiker hastaları, hastalık spontan olarak geçene kadar uzun yıllar bu hastalıkla mücadele ederler. Yeni bir araştırmanın gösterdiği sonuçlara göre; ürtiker, antihistaminik kullanımıyla birçok durumda kontrol altına alınabiliyor.

Ürtikerde mast hücrelerinden 100‘den fazla proinflamatuvar mediatör salgılanır. En önemlisi de histamin salınımı artar. Mast hücreleri salgılama işleminden sonra yok olmazlar, bir süre sonra yeniden göreve başlarlar. Charité Berlin Hastanesi'nden Prof. Dr. Marcus Maurer, Freiburg‘daki alerji toplantısında, bunun ürtikerin ya da anjioödemin neden tekrarlandığını açıklayan faktörlerden biri olduğunu kaydetti.

Dondurma kabı testi işe yarayabilir


Fiziksel kaynaklı ürtikerin nedeni, örneğin soğuk ürtikerinin altında yatanlar henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak bu hastalık ortalama 7 yıl sonra kendiliğinden kayboluyor. Burada göze çarpan özellik; her hastanın farklı ısılardan etkilendiğidir: Bazı insanlarda, şikayetler neredeyse donma noktasındaki bir ısıda görülürken, diğerlerinde daha 20 °C‘de ilk semptomlar ortaya çıkar. Prof. Dr. Maurer‘in bir hastada şimdiye kadar ölçtüğü en yüksek ısı 32 °C oldu. Isı sınırlarını tespit etmek için “dondurma kabı testi” kullanılıyor.

Kronik ürtikerde de çoğu zaman yıllar sonra da olsa spontan iyileşmeler görülür. Prof. Dr. Maurer‘e göre vakaların 1/3‘ünde nedenler otoimmüniteden kaynaklanıyor. Dolaşımdaki mast hücrelerini aktive eden sinyaller, örneğin antikor ya da kısa zincirli peptidler burada sorumludur. Bunlar otolog serum testi aracılığıyla kanıtlanır. Mast hücreleri birçok reseptör üzerinden parazit ve bakterileri tanımaya yönlendiklerinden, infeksiyon da kronik bir ürtikerle çok sık bağlantılıdırlar. Prof. Dr. Maurer; asemptomatik infeksiyonlara dikkat çekerek, dişlerin, boğaz bölgesinin veya midenin (H. pylori) asemptomatik infeksiyon kaynağı olabileceğini ifade ediyor.

Antihistaminiklerle tedavi

İntoleransa bağlı ürtikerde belli maddeler mast hücresi aktivasyonunda uyarı eşiğini düşürürler. Bu tip pseudo alerjenlerin ortaya çıkarılabilmesi için hastanın; semptomlarla ilgili gözlemde bulunması faydalı olacaktır. Provokasyon testleriyse şüpheyi doğrular.

Ürtiker hastalığında bütün hastalara, semptomatik tedavide önce bir H1-antihistaminik verilmelidir. Ancak önerilen günlük dozda hastaların %50‘sinden fazlasında şikayetlerden arınma sağlanamadığı akılda tutulmalıdır. Semptomlar 2 hafta sonra hâlâ varsa, yeni önerilere dayanarak doz 4 kata kadar artırılabilir. Prof. Dr. Maurer; soğuk ürtikeri olan hastalarda antihistaminik dozunun artırılmasının fayda sağlayacağının gösterildiğine işaret etti. Antihistaminik seçiminde yüksek doz göz önünde bulundurularak yan etkilere de dikkat edilmelidir. Şikayetler devam ederse; antihistaminikler, bir lökotrien antagonistiyle ya da başka ilaçlarla kombine edilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp