Andropoz İçin Neler Yapılmalı?

Andropoz İçin Neler Yapılmalı? :

Kadýn cinsel Hormonu belli bir yaştan sonra sýfýra iniyor ve menopoz denilen bu durumda eksik Hormonun yerine konmasý uygulamada olan bir yaklaşým. Erkekte de Hormon seviyelerinde bir değişiklik söz konusu. 45-50 yaşýndan itibaren erkeklik Hormonu olan testosteron yanýnda böbreküstü bezinden salgýlanan ayný yapýdaki Hormonlar devamlý bir düşüş gösteriyorlar, ama hiç bir zaman bu seviye, ileri yaşta bile, sýfýr olmuyor. ' Andropoz ' olarak da adlandýrýlan bu durum, cinsel fonksiyonun gerilemesi yanýnda, cinsel arzu ve zihinsel fonksiyonlarda da düşmeye neden oluyor. Ayrýca yorgunluk hali ve uyku problemleri duygusal değişiklikler, iktidarsýzlýk, Depresyon, libido(cinsel güç)azalmasý, osteoporoz, meni kalitesi ve kaslarda olumsuz etkiler, yine erkeklik/androjen Hormonlarýnýn eksikliği, vücut yapýsý değişikliğine sebep olarak bilhassa karýnda 10-15 kg yağ tutulmasýna yol açýyor.

Ortalama yaşam süresi uzadýğý için yaşlanmaya bağlý sorunlarýn artacağý ve andropoza bağlý problemlerin artmasý, geliştirilen tedavi yöntemleri dikkat çekiyor.

Türkiye ‘de 40 ile 70 yaş arasýndaki erkeklerin yüzde 52'sinde cinsel performansta ve istekte azalma olduğu, ancak doktor başvurusunun azlýğýna bağlý bu rakamlarýn gerçeğin oldukça altýnda kaldýğý tahmin edilmektedir.Tüm bu bulgularý özetlersek erkeklerde ilerleyen yaşa bağlý görülen fiziksel ve zihinsel değişikliklerin, androjen hormonlarýnýn azalmasýyla birlikte bir klinik tabloya dönüşmesidir.

Bu klinik tablo şu belirtileri içerir:

1. Seksüel fonksiyon ve istek azalmasý, özellikle sabah ereksiyonlarýnýn kalitesinde düşme,2. Entelektüel kapasitede azalma, konsantrasyon kaybý, yorgunluk, kýzgýnlýk ve depresyon,
3. Kas kitlesinde ve gücünde belirgin azalma,
4. Kemik Mineral yoğunluğunda azalma (osteoporoz),
5. Organ yağlanmasýnda artýş.

Andropoz terimi yaygýn kullanýmýna rağmen çok doğru bir tanýmlama değildir. Kadýnlarda menopozla birlikte üreme özellikleri tamamen ve akut olarak bitmesine karşýn, erkeklerde üreme kapasitesi ilerleyen yaşa rağmen devam edebilir. Bu bağlamda "yaşlanan erkeklerde androjen eksikliği 'andropoz'a göre daha doğru bir tanýmdýr.

39- 70 yaşlarý arasýndaki erkeklerde, serum serbest testosteron seviyelerinin yýlda yaklaşýk %.1.2 oranýnda düştüğü gösterilmiştir.

65 yaş üstü erkeklerin yaklaşýk %25-50'sinde biyo-yararlanýlabilir testosteron düzeylerinde düşüş gerçekleşmekte ve androjen replasman (eksik hormonun yerine dýşarýdan yapay olaný verme) tedavisi gerektirecek belirtiler ortaya çýkmaktadýr. Elbette yaştan bağýmsýz olarak, genetik bozukluklar, şişmanlýk, çeşitli hormonal dengesizlikler (büyüme hormonu, tiroid hormonlarý, insülin), Alkol, stres ve kronik hastalýklar da kan testosteron düzeylerinde düşmeye sebep olabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp