Alzheimer Olmamak İçin D Vitamini Alın

Alzheimer Olmamak İçin D Vitamini Alın : Son yılların flaş vitamini olan D vitamini, neredeyse bir panacea* olarak sunulmakta. Aslında çocuklarda görülen raşitizme karşı etkisiyle ultraviyole ışınlarından sentez edildiği 1920’ler- den beri biliniyor. 2Q. yüzyılın ortalarında D vitaminin fazla alınmasının idyopatik hiperkalsemi** denen komplikasyonaneden olduğunun saptanmasıyla D vitaminiyle ilgili araştırmalar azalmıştı. 1970’te D vitamini hormon sisteminin keşfiyle beraber ilgi tekrar artmaya başladı. D vitaminin bağışıklık sistemi hastalıkları, kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite, osteo- poroz, kanser ve enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili rolü birçok çalışmada araştırıldı. Birçok hastalıkta yüksek doz D vitamininin aliminin büyük sayıda hastalığı baskıladığı ileri sürüldü. Her yeni buluşta olduğu gibi, D vitamininin etkileri bugün için abartılıyor olabilir. Yapılacak araştırmalar bu konuda son sözü söyleyecek. Son birkaç yıl içinde D vitamini ile sinir sistemi hastalıkları arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar da yapıldı.

Tanısı yeni konmuş Parkinson hastalarında D vitamini kan düzeyinin düşük bulunduğu, hastalık ilerledikten sonra düzeyin düşmeye artık devam etmediği belirtildi. Finlandiya’da yapılan bir çalışmada D vitamini seviyesi çok düşük olan bireylerde ortalama 30 yıl sonra Parkinson hastalığı geliştiği ileri sürüldü. Diğer bir iddia da güneş ışınlarından yoksun kalan ve D vitamini düzeyi düşük olan kişilerde multipl skleroz (MS) riskinin arttığı. Bu bağlamda yüksek doz D vitamini tedavisinin MS’lilerde hastalık alevlenmelerini azalttığı bildirildi. Ayrıca D vitamini eksikliğinin depresyona neden olduğu da iddia edildi.2000yılında İngiltere’de 65yaşından büyük 2.000 kişinin katıldığı Health Survey for England çalışmasında D vitamininin düşük olduğu durumda zihinsel bozukluğun arttığı saptandı; düzey en düşük olduğu zaman zihinsel bozukluk oranının iki kat arttığı belirtildi. 2010’da İtalya’da yapılan ve takip süresi altı yıl olan bir araştırmada 65 yaşından büyük 858 kişide en düşük serum D vitamini düzeyi olanlarda zihinsel yıkım oranının en fazla olduğu saptandı.

Nöroloji alanının prestijli dergilerinden biri olan Neurology dergisinde 2010’da arka arkaya yayımlanan iki çalışmadan birinde D vitamini eksikliğinin kadınlarda zihinsel bozukluğa yol açtığı belirtilirkendiğer araştırmada bu ilişkinin erkeklerde az olduğu kaydedildi. 2009’da yayımlanan bir gözden geçirme yazısında belirtildiği gibi, D vitamini eksikliğinin zihinsel bozuklukla ilişkisini kesinlikle belirtmek için vakit henüz erken.D vitamini kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar, raşitizmi önler. D vitamininin D2 ve D3 olmak üzere iki tipi var. Yağda çözünen bir vitamin olan D vitamini besinlerle alınır veya cildimizde güneş ışığının etkisi ile oluşur. Bitkilerde veya gıdalarda D2 vitamini var. Kanda en fazla 25 OH D kimyasal yapısı şeklinde bulunur.

D vitamini özellikle yağlı balıklarda, balık yağında, yumurta sarısı, karaciğer, mantar, tereyağı, peynir, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Vücutta yeterli D vitamini olması için güneş ışığından da yararlanılmalı. D vitaminine ihtiyaç 19-50 yaş arasında günlük 200 ünite, 51-70 yaş arası 400 ünite ve 70 yaşın üzerinde 600 ünite. Vitaminden çok fazla alındığı takdirde, mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, baş ağrısı, kılcal damarlarda ve böbreklerde bozukluk, hatta ölümler görülebilir. D vitamini tedavisinde bu yan etkilerin göz önüne alınması gerekiyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp