Alzheımer Hastalığının Erken Tanısı

Alzheımer Hastalığının Erken Tanısı : Bugün için Alzheimer hastalığının erken tanısı birkaç yönden önem arz ediyor. Hasta ve ailesinin erkenden bilgilendirilmesi, hastanın zihinsel fonksiyonları çok bozulmamışken ileriye ait sağlıklı planlar yapmasını, aile bireylerinin geleceğe daha iyi hazırlanmalarını sağlayabilir. Daha önce kaydedildiği gibi klinik olarak tanı konmadan 15-20 yıl önce patolojik değişikler başlamıştı. Hastalığın bu erken evrelerinde başlatılan palyatif* tedavi bile hastalığın ilerleyişini geciktirebilir. Hastalığın en erken dönemlerinde başlanan tedavilerin, hastalığın kötüleşme hızına ve hastalarm fonksiyonlarına olan etkisini gösteren sonuçlar halen araştırma konusu.Hastalığın sinsi başlaması, seyrinin yavaş olması, belirtilerin başlangıçta silik kalması, kullanılan standardize kısa mental testlerin erken devrede normal olması, tanı koymada gecikmenedeni olabilir. Erken belirtiler hekim tarafından yaşlılık, yorgunluk, fiziksel sağlık bozukluğu veya depresyona bağlanabilir. Hasta yakmları da belirtileri hafife alıp umursamayabilir. Ayrıca kişinin zekâ düzeyi, eğitim durumu (beyin rezervi) gibi nedenler de tanı gecikmesine sebep olabilir. Hastanın yüksek beyin rezervi, daha fazla beyin hasarı olmadan semptomların* ortaya çıkmasını engelleyebilir.Bunlara karşın Alzheimer’in erken tanısına yardımcı olabilecek yöntemler şunlardır:

1. Nöropsikolojik testler:Nöropsikolojik testlerde öğrenme, geç hatırlama ve tanıma hafızası skorları ortalama değerlerin altına inmişse, erken Alzheimer tanısı için anlam taşıyabilir. Olası Alzheimer için en duyarlı ve önemli bulgu, belirgin olarak öğrenme ve hafıza bozukluğunun varlığıdır.

2. Görüntüleme yöntemleri:MR’da hipokampus hacminin küçülmesi, fonksiyonel MR, SPECT ve PET’te ise çeper ve şakak (parieto-temporal) loblarda metabolizma azalması, PET ile plak ve yumakların gösterilmesi veri kabul edilebilir. Hastalığın ilk belirtisi olan hafıza bozukluğu, anatomik olarak beynin şakak (temporal) lobunda, hipokampus bölgesindeki hasarla ilişkilidir. Klinik olarak Alzheimer hastalığı ortaya çıkana kadar hipokampusun %60’ı atrofiye uğrar. Şakak lobunun çeşitli yapılarının hacimlerinin MR ölçümleri normal kişileri, Alzheimer hastalarından ayırt edebilir. PET (Positron Emission Tomography) görüntülemesi de Alzheimer’in erken tanısı yanında, beynin bunamaya neden olan diğer dejeneratif hastalıklarını Alzheimer’den ayırt etmekte büyük katkı sağlar.* Semptom: Hasta tarafından tanımlanan baş dönmesi, göğüs ağrısı gibi hastalık belirtileri.

3. Beyin-Omirilik Sıvısında tau ve beta-amiloidSon zamanlardaki birçok araştırmada, beyin omurilik sıvısında tau ve beta-amiloid proteinlerinin miktar ölçümü ve birbirine oranlarının tayininin Alzheimer hastalığının erken teşhisine yardım ettiği ortaya kondu. Alzheimer hastalarının beyin omurilik sıvısında amiloid miktarı azalırken, tau miktarı artmaktadır.

4. APOE e 4Kuvvetli Alzheimer şüphesi olan kişideki APOE e 4’ün pozitif bulunması tanıyı destekler

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp