Alzheimer Hastalığı Teşhis

Alzheimer Hastalığı Teşhis :

Alzheimer hastalığını teşhis etmenin benzer diğer hastalıkları elemektir. Ilk adım, kişinin depresyona karşı gerçek bir demans yaşayıp yaşamadığını belirlemektir. Demans teşhisinin sadece ilk değerlendirme sonucu konulduğu durumlarda hatalı teşhis oranı yüzde on ila elli arasında bildirilmiştir. Yanlış teşhis konulan bu hastaların çoğunda, ilerleyen aşamalarda, fonksiyonel psödo-demans hastalığı tespit edilmiştir.7 Yaşlılıkta demansı taklit eden depresyon çok yaygındır.

Alzheimer hastalığı teşhisi, öncelikle klinik değerlendirmeye bağlıdır. Yetkili hekim tarafından kesin bir değerlendirme şunları kapsar:

>Detaylı bir geçmiş öyküsü

>Nörolojik ve fiziksel muayene

>Konfüzyona yol açabilecek metabolik, toksik ve diğer hastalıkların tespitine öncelik verecek şekilde psikolojik değerlendirme

>Zihinsel bozukluğun tipini ve şiddetini belgelemek için bir takım testler

>Elektrokardiogram (EKG), elektroense falogram (EEG) ve bilgisayarlı tomografiyi (BT) kapsayan uygun laboratuar çalışmaları

>Elektroensefologram (EEG ı. demansı teşhis etmek için önemli bir araçtır. Her ne kadar normal bir EEG okuması

>Bilgisayarlı tomografi.

Teşhis protokolunun gerekli bir parçasıdır Çünkü demansın teşhisi için muayene edilen hastalarda beyin tümörlerinin veya diğer obekimn oluşma olasılığı yüksektir. Bilgisaradı tomografi Alzheimer hastalığı teşhı-fayda sağlar. Çünkü beyinde atrofi “normalyaşlanma sürecinin bir parçasıdır” BT kullanımı öncelikle demansın diğer nedenlerini elemek için sınırlıdır.

Bilgisayarlı tomografi. Teşhis protokolunun gerekli bir parçasıdır Çünkü demansın teşhisi için muayene edilen hastalarda beyin tümörlerinin veya diğer obekimn oluşma olasılığı yüksektir. Bilgisaradı tomografi Alzheimer hastalığı teşhı-fayda sağlar. Çünkü beyinde atrofi “normalyaşlanma sürecinin bir parçasıdır” BT kullanımı öncelikle demansın diğer nedenlerini elemek için sınırlıdır.

Parmak izi örnekleri

Anormal parmak izi örnekleri hem Alzheimer hem de Down Sendromu ile bağlantılıdır.9 Normal nüfusla kıyaslandığında, Down hastalarının parmak izlerinin ulnar halkalarında bir artış görülürken, sarmalların, radyal halkaların ve yayların hepsinde birden azalma görülür. Ulnar halkalar, ( Ulnar kemik yönünde, başparmaktan uzakta halka oluştururlar) çoğunlukla her on parmak ucunda da bulunur.

Radyal halkalar, (başparmak yönünde halka oluştururlar) ortaya çıktıklarında, işaret parmağı ve orta parmaktan (çoğunlukla buralarda ortaya çıkarlar) yüzük parmağına ve küçük parmağa doğru yönelme eğilimindedirler. Alzheimer hastalığının karakteristiği olan bu parmak izi örneklerini taşıyan hastalarda, acilen önlem alınması önerilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp