Alzheimer Görüntüleme Yöntemleri

Alzheimer Görüntüleme Yöntemleri : Alzheimer hastalığının araştırılmasında sık kullanılan iki görüntüleme yöntemi bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonanstır (MR). Beyni farklı metotlarla gösteren bu görüntüleme yöntemleri şu bilgileri sağlar:

1. Hastalığın beyinde yaptığı hasara bağlı oluşan doku kaybını (atrofi) gösterir.

2. Beyin uru, damar tıkanması, hidrosefali gibi demansa neden olan diğer hastalıkları ortaya koyarak, ayırıcı tanıya yardım eder.

Diğer Görüntüleme YöntemleriBugün yaygın olarak kullanılmayan daha sofistike yöntemler de vardır. Beyindeki glükoz metabolizmasını yansıtan FDG- PET çalışmalarıyla fonksiyonel MR çalışmaları, beyinde belirgin atrofi gelişmeden sinir hücrelerindeki etkilenmenin görülmesine olanak sağlar. Son yıllarda PET ile Alzheimer tanısındaönemli gelişmeler sağlanmıştır.

Hastalığın patolojik bulguları plaklarda bulunan beta-amiloid proteiniyle yumakları oluşturan tau proteini, bazı işaretleyicilerin yardımıyla PET’te, hasta hayattayken gösterilir duruma gelmiştir. Daha önceleri bu maddeler hasta öldükten sonra otopside beynin mikroskobik incelemesiyle gösteriliyordu. Pittsburg Compound-B (PIB) olarak bilinen ve beta-amiloid maddesini işaretleyici bir molekül yardımıyla amiloid plaklarının PET ile görüntülemesi başarıldı. Yine son zamanlarda plak ve yumaklara bağlanan FDDNP molekülü enjeksiyonuyla yaşayan Alzheimer’lilerde PET’le plaklar yanında nörofibriler yumakların da gösterilmesi sağlandı. Bu işaretliyicilere en son florbetapir F 18 adlı madde katıldı. Beta-amiloid’i daha iyi gösterdiği iddia edildi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp