Alzheimer Bilişsel Fonksiyonları

Alzheimer Bilişsel Fonksiyonları : Bilişsel (zihinsel) fonksiyonlar; dikkat, bellek, konuşma (dil), görsel-mekânsal işlevler, yönetici işlevler ve praksi’den oluşur. Amaca yönelik öğrenilmiş hareket olarak tanımlanan praksinin planlama bölümü (düşünsel bölüm) bilişsel fonksiyonlardandır.

DİKKAT
Dikkat, zihinsel çabanın duyusal ve zihinsel olaylara yoğunlaş- tırılmasıdır. Konsantrasyon ise dikkatin bir noktaya yönlenmesidir. Dikkat, davranışın bütün yönlerini ilgilendirir.Birey her an çok sayıda uyaran tarafından sarılıdır. Nörolojik kapasitemizin sınırlı olması bu milyonlarca uyaranın hepsinin birden algılanmasını engeller. Bilgi işleme kapasitemiz oldukça sınırlı olduğundan, bu uyaranlar saptansa bile beyin tarafından işlenemez. Dikkat, kısıtlı kapasiteye sahip bilgi işleme sistemine tâbidir. Dolayısıyla insan erişilebilecek bilgi akışıyla başa çıkabilmek için bazı uyaranları seçip onlarla ilgilenirken diğerlerini atlar (dikkatin seçiciliği). Örneğin bir toplantıda bir sese konsantre olurken, işitiyor olsak da diğer sesleri dinlemeyiz. Hangi detaylarla ilgileneceğimiz konu-sunda kontrol yetkimiz vardır. Seçici dikkat, karanlık bir odada fenerle dolaşırken ışığı ilgimizi çeken nesnelere tutup diğerlerini karanlıkta bırakmaya benzer. Dikkatin özelliklerinden biri de çeldirilebilmesidir. Örneğin yankesici, kişinin dikkatini bir noktaya yoğunlaştırıp, dikkat edilmeyen cepten cüzdanı çalabilir (cambaza bak! taktiği).

Dikkatle ilgili beş konu
1. İşlem kapasitesi ve seçicilik: Dış dünyadaki bütün uyaranlara değil, sadece bazılarına dikkat ederiz

2. Kontrol: Dikkat ettiğimiz uyaranları kontrol edebiliriz.

3. Otomatik işlem: Otomatik yapılan pek çok işlem (bisiklete binme, araba kullanma vs.) az dikkat gerektirir.

4. Anatomik yapı: Dikkatin altyapısı beyinde, merkezi sinir sistemindedir.

5- Bilinç: Dikkat için bilinç gerekir.

Bilincin bozuk veya kaybolduğu dönemde sağlıklı dikkat oluşturulamaz veya dikkat hiç olmaz.Dikkat kusurları tutarlı bir düşünce akımı sağlayabilme ve hedefe yönelik hareketleri yapabilme yeteneklerini bozar. Alzheimer hastalığının erken ve orta evrelerinde basit dikkat (odaklanma) korunurken, karmaşık dikkat (dikkatin sürdürülmesi, sebatlılık, konsantrasyon, bilişsel iz sürme) bozulur. Hastalığın ilerlemesiyle dikkat kusuruna bağlı olarak bellek, görsel-mekânsal faaliyetler, yönetici işlevler ve günlük yaşam aktivitelerinde bozukluk giderek artar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp