Alt Ekstremitede Atelleme

Alt Ekstremitede Atelleme : Kalça ve femur proksimalinin immobili- zasyonu gerektiğinde pelvipedal alçılar kullanılır. Kalça eklemini ve femur proksimalini gereği gibi immobilize edebilmek için pelvis ve tibiamn immobilize edilmesi gerekir. Bu nedenle pelvipedal alçılar intermamillar hattan metatarsofalangeal eklem hizasına kadar uzanır. Bu tip alçıların yapılabilmesi için özel alçı masalarına gereksinim vardır. Konjenital kalça çıkığı ameliyatları öncesi traksiyon amacı ile kullanılan ve patolojik kalçayı tamamen dışarıda bırakan (traksiyon alçısı), bir tarafta tüm alt ekstremiteyi ve diğer tarafta sadece uyluğu kapsayan (1 1/2) ve her iki tarafta tüm alt ekstremiteyi kapsayan tipleri vardır Femur 1/3 distal kesim kırıklarında ve nadir olarak da diz yaralanmalarında tüm bacağın immobilizasyonu gerektiğinde Thomas ateli kullanılabilir. Thomas ateli alt ekstre- miteden 5 cm kadar daha geniş bir metal çerçeve üzerine bandajlar uygulayarak bacağı immobilize etme esasına dayanır. Bu metal çerçevenin bir ucu tuberositas ischiiden destek alır.

Diğer ucuna ise krural cilt traksiyo- nu uygulanır. Kısmi bir immobilizasyon sağlanır.Thomas ateli daha ileride de bahsedileceği gibi alt ekstremite traksiyonun- da bir unsur olarak kullanılabilir.Diz ekleminin bazı patolojilerinde komp- resyon ve kısmi immobilizasyon amaçlı Jones bandajı kullanılabilir. Bunun için önce bir kat rulo pamuk sarılır. Daha sonra sıkı olmamak kaydı ile sargı bezi sarılır. İkinci kat pamuk bir öncekinden daha geniş olmak üzere tekrar sarılır ve bu kez sargı bezi daha sıkı olmamasına ve homojen olmasına dikkat edilir.Jones bandajı ayak parmaklarından veya ayak bileğinden ingüinal bölgeye kadar uzanabilir. Ayrıca mediyal, lateral, inferior ve posterioruna destek atelleri konarak daha stabil hale getirilebilir.

Bu son kullanımında atellerin üstüste gelmemesi gerekir. Aksi halde Jones bandajı bir sirküler alçı haline gelir ve dolaşım sorunu gelişebilir. Jones bandajı ilkesine dayalı çok sayıda fabrik Jones bandajı vardır.Tibia distal 1/3, ayak bileği ve arka ve orta ayak patolojilerinde immobilizasyon istenir ise kısa bacak ateli veya alçısı uygulanabilir. Bunların tuberositas tibiae hizasından başlayıpmetatarsofalangeal eklem hizasına dek uzanması uygundur.Sirküler kısa bacak alçıları tuberositas ti- biadan bir cm distalden metatarsofalangeal eklem hizasına dek uzanır. Ayak bileği nötral pozisyonda tutulur. Ekinus pozisyonundan kaçınılır. Ancak eğer bu alçı Achilles tendon rüptürü tedavisi için yapılıyor ise ekinus pozisyonu istemli olarak verilir. Kısa bacak alçısının özel bir cinsi kısa bacak yürüme alçısıdır.

Bu alçı distal tibia kırıklarında ve ayak bileği sorunlarında hastayı fonksiyonel olarak mobilize etmek amacı ile yapılır. Patellar tendon hizasından metatarsofalangeal eklemler hizasına dek uzanır ve ayak tabanına alçı topuğu konur veya özel alçı ayakkabıları kullanılır.Distal femur, diz ve proksimal tibia patolojilerinde veya cerrahi girişimler sonrası diz eklemin hareketliliğini korumak için mente-şeli fonksiyonel ortozlar yapılmıştır. Bu fonksiyonel ortozlar, femur ve tibiaya ayrı ayrı yapılan sirküler alçıların dizin mediyal ve late- raline yerleştirilen goniometreli menteşeler ile inkorpore edilerek yapılabileceği gibi hazır olarak da bulunabilir. Goniometreli menteşeler sayesinde diz belirli bir açıda sabit tutulabileceği gibi istenilen hareket miktarı da ayarlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp