Allerjik Rinit Bitkisel Tedavi


Allerjik Rinit Bitkisel Tedavi



Allerjik Rinit Bitkisel; Tedavi Alerjik Rinit, burun mukozasının alerjik nedenli iltihabıdır. Özellikle Alerjik Yatkınlığı olan, Atopik Kişilerde Görülür. Çoğunlukla Ömür Boyu Devam Etmekle Birlikte, İleri Yaşlarda Şiddeti Azalabilir.

Allerjik Rinit Bitkisel Tedavi


Bitkilerin pek çok hastalığın tedavisinde direk ya da yardımcı olarak kullanıldığı bir gerçek. Alerjik rinit belirtilerini de bitkilerle hafifletmek mümkün. Ancak herhangi bir şekilde bitkiler ile bir rahatsızlığa çözüm bulmak ilaç tedavisinden daha uzun süreler alabilir. Eğer alerjik rinit nedeniyle çok fazla kaşıntı, burun akıntısı ve hapşırık yaşıyorsanız daha hızlı bir çözüm için profesyonel yardım alabilirsiniz.

Alerjik rinit için önerilen ilk bitkisel tedavi 1 hafta boyunca her gün 600 mg ısırgan otu kullanmak. Isırgan otu alerjik rinit tedavisi dahil olmak üzere solunum yolu rahatsızlıkları ve pek çok diğer hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılmakta. Fakat ısırgan otunun alerjik rinit üzerindeki etkisine dair bir bilimsel çalışma yok. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalı ve çocuklara verilmemelidir. Isırgan otunun etkileşime geçtiği ilaçlar arasında tansiyon ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar ve diüretikler gelmektedir. Bu tip ilaçları kullanıyorsanız ya da şeker hastalığınız varsa ısırgan otu kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Meyankökü alerjik rinitin bitkisel tedavisinde tavsiye edilen ikinci bitki. Meyankökünün alerjik rinit belirtilerinden hapşırma, kaşıntı ve burun akmasını hafiflettiği yönünde çalışmalar buşlunuyor. Romatoid artrit (eklem iltihabı), Crohn hastalığı gibi bağışıklık sistemi rahatsızlıkları olanların doktora danışmadan meyankökü kullanmamalıdır. Lityum gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanıyorsanız sadece meyankökü değil herhangi bir bitki kullanmadan önce doktorunuzdan bilgi almalısınız.

Gövdesi toprak altında büyüyen bitkiler ailesinden olan Butterbur (Türkçesini bulamadım ancak latincesi Petasites hybridus) astım ve alerjik rinit nedeniyle artan mukusu azaltmak için geleneksel olarak kullanılmakta. Tavsiye edilen oran ise günlük 500 mg. Butterbur‘un alerjik rinit üzerindeki etkileri, en azından belirtileri hafifletme etkisi bilimsel bazı çalışmaların sonucu olarak da kanıtlanmış. Ancak aynı araştırmalarda Butternur‘un 12 haftadan uzun süreli kullanımının yol açabileceği zararlar konusunda görüş belirtilmemiş. Yan etkileri arasında ise mide rahatsızlıkları, baş ağısı ve baş dönmesi geliyor. Hamile ve emziren kadınlar ile çocuklarda kullanılmamalı.

Geleneksel Çin tıbbında alerjik rinit tedavisi için çeşitli bitkilerle hazırlanan Biminne adlı ilaç kullanılmaktadır. Biminne içinde bulunan bitkiler ise şu şekilde; Çin takkesi, Japon eriği, azgın keçi otu (Epimedium sagittatum), manolya, Japon kayısısı, Ledebouriella divaricata, meyankökü. Biminne hazırlanırken kullanılan tüm bu otlar birlikte ya da ayrı ayrı bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir. Bu nedenle kullanmadan önce doktorunuzdan bilgi almalısınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp