Alkolün Sindirim Sistemine Zararları

Alkolün Sindirim Sistemine Zararları :

1 - Ağızda kanser

2 - Yemek borusu iltihabı ( Osefajitis )

3 - Yemek borusu kanseri ( Osefajial Karsinom )

4 - Müzmin mide iltihabı ( Kronik Gastrit ) Ülser ve bağırsaklarda iltihap

5 - Hazımsızlık

6 - Beslenme bozukluğu ( Malabsorsiyon )

7 - Pankreas iltihabı ( Pankreatit )

8 - Alkole bağlı sarılık ( Alkolik Hepatit )

9 - Karaciğerde Yağlanma ve Siroz ( Sonradan karaciğer kansrine de yol açabilir )

Yapılan bir çok araştırmalar alkollü içkilerin, ağız, gırtlak ve yemek borusu kanserlerinin yanında, vücutta diğer kanser tiplerine de yakalanma riskini arttırdığını, göstermektedir.

Örneğin, bira kadınlarda göğüs kanseri riskini, erkeklerde böbrek, mesane ve rektum kanseri ( kalın bağırsağın son kısmı ) riskini arttırmaktadır.

İster bira, şarap, isterse yüksek dereceli alkollü içkiler kullanılsın, kadınlarda göğüs kanseri riski % 60, erkeklerde ve kadınlarda müştereken, habis bir deri kanseri olan malign melanom riski % 50-70, trioid kanseri riski de % 100-150 oranında artmaktadır.

Alkol mukozalar ( mide ve bağırsakların iç yüzeyi ) için, tahriş edici rol oynar. Zira alkol su çekici bir maddedir ve hücrelerdeki proteini çöktürmektedir. Temas ettiği bölgelerin adeta çıbanlaşmasına sebep olur, sonuçta da, midede gastrit ve ülsere, bağırsaklarda da iltihaba yol açar.İçkiyi devamlı olarak kullananlar, müzmin olarak hazımsızlıktan şikayetçidir.

Yani yediklerini sindiremezler. Zira alkol, yemeklerin sindirim için gerekli olan enzimlerin etkisini baltalar. Mide hazım fermenti olan pepsin‘i , pankreas sindirim fermenti olan tripsin‘i tahrip eder. Herhangi bir memlekette alkollü içki tüketimi artıyorsa, içkiye bağlı sirozdan ölüm oranı da artmaktadır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp