Algılama Bozukluğunun Nedenleri

Algılama bozukluğunun nedenleri genellikle çocuk yaşlarında belirtilerini gösterir. Bu okul hayatının başladığında daha çok anlaşılır. Algılama bozukluğunun nedenlerini makalemizden bulabilirsiniz.

ALGILAMA BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ :

ALTI YAŞINA GELEN tüm normal çocuklar artık bir eğitim alabilecek zihinsel gelişim düzeyine gelirler. Okula giderler ve ilk öğrendikleri şey okumaktır. Öğrenme bozukluğu adı verilen sorunu yaşayan çocuklarda ise bu hazırlık henüz tamamlanmamıştır. Öğrenmeye yardım eden zihinsel organizasyon bazı bakımlardan yeterli değildir. Okuyamazlar, yazamazlar, matematikte zorluklar yaşayabilirler; ancak zekâ düzeylerinde bir sorun yoktur.

Bu çocuklar, özellikle öğrenme bozukluğunun tanınmadığı toplumlarda okulda ve ailelerinde "anlaşılamama" sorunu yaşarlar. Okuyamadıkları ya da yazamadıkları için zekâ düzeylerinden kuşku duyulur. Aileler paniğe kapılır, öğretmen öğretememenin sıkıntısını duyar ve giderek büyüyen bir sorunlar yumağıyla çoğunlukla herkes çocuğa yüklenir durur. Tabii bu yüklenme biraz boşadır, çünkü çocuğun bu farklı durumuna ilişkin pek bir şey bilinmiyordur. Yalnızca öğretmek vardır. Bu tablonun sergilendiği bir çocuk için bir doktor "nörolojik bir olgunlaşmamışlık" ya da "minimal beyin disfonksiyonu"; bir eğitimci "öğrenme bozukluğu" adlandırmalarını kullanır.

-Hallüsinasyonlar (varsanı): Dış dünyada karşılığı olmayan duyusal yanlış algılama.

-Hipnagojik hallüsinasyon: Uykuya dalarken meydana gelen ve patolojik kabul edilmeyen hallüsinasyon.

-İşitsel hallüsinasyon: Dış dünyada karşılığı olmayan sesler veya gürültüler duyma. Psikiyatrik hastalıklarda en sık görülen hallüsinasyon çeşididir.

-Görsel hallüsinasyon: Dış dünyada karşılığı olmayan, insanlar gibi şekilli veya ışık çakmaları gibi şekilsiz görüntüler görme.

-Koku (olfactory) hallüsinasyonu: Yanlış koku algısı.

-Tad (gustatory) hallüsinasyon: Genellikle kötü tadlar şeklinde olan yanlış tad algısı.

-Taktil (haptik, dokunma) hallüsinasyon: Derinin üzerinde böcek dolaşıyormuş gibi (formikasyon), ampute olmuş (kopmuş) bir kol veya bacağın var olarak algılanması gibi veya başka bir şekilde olabilen yanlış dokunma algısı.

-Somatik hallüsinasyon: Genellikle iç organlarda olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde bir şeyler olduğu şeklinde yanlış algılama.

-Lilliputyen hallüsinasyon (mikropsi): Nesnelerin olduğundan küçük algılanması.

-Duygudurumla uyumlu hallüsinasyon: Depresyondaki bir hastanın kendisinin kötü bir insan olduğu şeklinde sesler duyması durumunda olduğu gibi duygudurumla aynı doğrultudaki hallüsinasyon.

-Duygudurumla uyumsuz hallüsinasyon: Duygudurumla bağlantısı olmayan hallüsinasyon. Depresyondaki hastanın suçlu olduğu, kötü olduğu, cezayı hakkettiği şeklindeki temaları içermeyen hallüsinasyonları.

-Hallüsinosiz: Sıklıkla kronik alkol kullanımı sonucunda gelişen çoğunluklaişitsel hallüsinasyonlardan oluşan tablo.

-Sinestezi: Duyusal bir algıya eşlik eden diğer bir duyusal hallüsinasyonun olması. İşitsel bir algının görsel bir alıya yol açması, seslerin görüntü şeklinde algılanması vb.

-İllüzyon: Gerçek bir dış uyaranın yanlış algılanması. Karanlıkta bir ipin yılan şeklinde algılanması durumunda olduğu gibi.

Yorumlar

  • Mus**** Gud***
    7 yıl önce
    14 yasinda cocugum okuma yazma sorunu yasiyor
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Kişinin etkinliklerinde kısıtlılığa yol açan ve beynimizin en önemli işlevlerinden biri olan bellek bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir sorundur.dikkat eksikliği, dağınıklığı için ginkgo biloba karışımlı seti tavsiye ediyoruz linki tıklayınız Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp