Alerjisiz Yaşam İçin Ögütler

Alerjisiz Yaşam İçin Ögütler : Mevsim değişmelerinde ısı farklılıklarından kaçının ve hava sıcaklığına göre giyinin. Evcil hayvanlarla fazla haşır neşir olmayın. Sigara içmeyin ve içilen ortamda bulunmayın. Apandisit, çürük diş ve safra kesesi gibi vücuttaki çeşitli iltihap odaklarını temizleyin. Kirlihavadan kaçının, açık havada gezinerek bol oksijen alın.Katkı maddeli suni besinlerden uzak durun. Vücut direncini düşüren uzun süreli zayıflama diyetleri uygulamayın. Aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçının. kurdeşende, egzamada ve eritemde olduğu gibi deri değişiklikleri de alerjinin başlıca belirtisidir. Besin alerjileri nispeten daha nadirdir ve hemen her zaman besindeki protein tarafından oluşturulur. Alerjik tepkilere en sık neden olan besinler süt, yumurta, kabuklu deniz hayvanları,armut, fasulye vb'dir. Bu gibi yiyecekler deride kurdeşen denilen bir belirtiye neden olurlar.

Çocuklarda, süt, yumurta, yumurta akı, mısır, yulaf, buğday ve arpa en sık alerji yaratan besinlerdir ve ağır egzema ya bile yol açarlar. Kimyasal maddelerin büyük bir çoğunluğu alerjide etken olabilirler. Bu gibi durumlarda deri değişikliğinden başka kramplar, kulakların çınlaması, bulantı, boğazın şişmesi (larinks ödemi), kol ve bacak ağrısı ve ateş görülebilir.

Kadınlar, yüz pudrasına ve diğer kozmetiklere karşı alerjik olabilirler. İnsanların duyarlı olabilecekleri maddelerin sayısı çoktur ve alerjiye neden olan maddeyi bulmak genellikle zordur. Bir alerjiyi tedavi etmek için doktor, hastanın öz geçmişini, alerjinin ortaya ilk çıkışını, ne zaman tekrarladığını, mesleğini, beslenmesini, kozmetik ve giyim alışkanlıklarını ve diğer birçok küçük ayrıntıyı öğrenir. Alerjiyi hangi maddenin veya maddelerin ortaya çıkardığını belirlemek için test yapılır. Küçük gazlı bezler, içlerinde kuşkulanılan maddelerin bulunduğu değişik eriyikiere batırılır ve hastanın kolunun ön tarafına veya kol üzerine yapılan ufak sıyrıklara sürülür. Her iki testte de derinin gösterdiği tepki izlenir. Bu tepkiler kızarıklık, kabarcık oluşması veya kaşınma şeklinde olabilir ve alerjiye neden olan maddenin izole edildiğini gösterir. Tedavinin aslı, alerjiye neden olan maddeyi saptamak ve daha sonra da bu maddeden mümkün olduğunca uzak kalmak şeklinde özetlenebilir. Alerjiler genellikle organik olduğu kadar duygusal faktörlerle ilgili ise de, bunun tam tersi de olabilir. Alerji daha önceden var olmayan gerilimler yaratabilir. Doktor, bu duygusal faktörlerin hastanın durumu üzerindeki etkilerini araştırmalıdır. Kimi zaman psikolojik sorunlar açığa çıkmadan ve bunların tedavisi yapılmadan başarıya ulaşılamaz. Alerjik belirtilere karşı genellikle antihistaminikler, adrenalin ve efedrin gibi ilaçlar kullanılır. Ancak bunlar hastalığı tedavi etmezler. Ağır vakalarda ACTH ve kortizon gibi hormona! maddeler uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp