Alerji Aşı Tedavisi

Alerji aşı tedavisi hemen başvurulan bir yöntem değildir. Alerji şikayeti olan hastalara öncelikle ilaç tedavisi yapılır.

Allerjik hastalıkların bazılarında (astım, saman nezlesi gibi) allerjiden sorumlu maddenin küçük miktarlardaki hastaya verilmesi ve bunun giderek artırılması ile hastanın ilgili allerjenlere duyarlılığı azaltılabilir. Bu tedaviye immünoterapi veya halk arasındaki adı ile “aşı tedavisi” denir. Bu tedavi günümüzde bir kaç ülke dışında bütün dünyada uygulanmakta ve doğru uygulandığı takdirde de etkili olduğu kabul edilmektedir. Ancak immünoterapinin uygulanabilmesi için hastanın mutlaka allerjik olduğunun gösterilmesi ve ilaç tedavisine rağmen düzelmemiş olması gereklidir. Aşı Tedavisi(Immünoterapi) yanlış uygulandığı takdirde etkisiz olması yanında ölüme de sebep olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka tecrübeli bir allerji uzmanı tarafından uygulanmalıdır. Allerji hastaları ve yakınları çok suistimal edilen bu tedavi konusunda çok uyanık olmalıdırlar!

Aşı tedavisi (İmmünoterapi) genellikle antijenlerin deri altına verilmesi yoluyla uygulansa da burun veya dil altı yolları ile de uygulama yapmak mümkündür. ancak, bu son uygulama yolları henüz dünyada tam olarak kabul görmemiş ve üzerinde çalışmaların yürütüldüğü yöntemlerdir.

Aşı tedavisini(İmmünoterapi) kimler uygulamalıdır?

İmmünoterapinin tehlikeli bir tedavi şekli olduğunu belirtmiştik. Son derece dikkatli uygulanması gereken bu tedavinin mutlaka bir allerji uzmanı tarafından uygulanması zorunludur. Bu iki yönden gereklidir. Birinci nokta hastaya immünoterapiden önce diğer tedavi yöntemleri mutlaka etkili bir şekilde uygulanmalı, bu yöntemler yeterli ise gereksiz yere uzun ve pahalı bir tedavi olan immünoterapiye hiç başvurulmamalıdır. İkinci nokta ise hastaya hangi tür aşı veya aşıların gerektiği ve bunların nasıl uygulanacağı ancak bu konuda tecrübesi olan bir allerji uzmanının yapabileceği bir iştir.

Aşı tedavisi (İmmünoterapi) Kimlere Uygulanmalıdır?

Günümüzde üzerinde bilim adamlarının sık sık tartıştığı bir tedavi yöntemi olan aşı tedavisinin genel olarak kabul gördüğü hastalıklar şunlardır: Şiddetli arı allerjisi, allerjik nezle, göz ve burun allerjisinin birlikte olduğu durumlar (allerjik rinokonjunktivit), çocukluk astımı ve kedi tüyüne allerjisi olan bazı vakalar. Bunlardan başka erişkin astımında bazı vakalarda yararlı olabilir. Bunların dışında kalan deri allerjileri, besin allerjileri, ilaç allerjileri, mantar allerjileri gibi durumlarda aşının yapılmaması gerekir.

Aşı tedavisi (İmmünoterapi) Allerjik Hastalıkların Kesin Tedavisi midir?

Immünoterapi sanıldığı gibi allerjik hastalıkların hepsinin kesin tedavisi değildir. Örneğin besin allerjilerinde veya egzamada immünoterapinin hiç bir yeri ve etkisi yoktur. Ayrıca ilerlemiş ve geriye dönmeyen değişimlerin olduğu ağır astım hastalarında da bu tedavinin yeri yoktur. Ancak bazı allerjik hastalıklarda özellikle kişinin kaçınamadığı polen, ev tozu akarı ve arı allerjilerinde uygun bir aşı programı ile hastalarda hassasiyet azalmakta ve hastalıkta belirgin bir düzelme olmaktadır.

Immünoterapi uygun şekilde yapılmadığı takdirde tehlikeli ve insanın ölümüne yol açabilecek bir tedavi şeklidir. Özellikle çok duyarlı hastalarda allerjiye neden olabilecek maddelerin verilmesi aniden anafilaksi adını verdiğimiz ve ölümle sonuçlanabilecek bir duruma yol açabilir. Bu nedenle aşı yaptırmakta olan hastaların bunu mutlaka bir hekime ve ani bir durum ortaya çıktığında acil tedavinin yapılabileceği bir sağlık kuruluşunda yaptırmaları gereklidir. Hasta, aşı uygulandıktan sonra en az 30 dakika süreyle hekimin bulunduğu yerden ayrılmamalı ve çıkabilecek bir sorunun zamanında tedavisine fırsat tanımalıdır. Aşı uygulanmakta olan hastalar ve yakınları bu işin aceleye getirilecek bir iş olmadığını bilmelidirler.

Aşı tedavisinin (İmmünoterapi) Süresi Ne Kadardır?

Immünoterapi başlandıktan sonra genellikle 3 - 6 ay süreyle haftada bir - iki kez uygulanır. Daha sonra yaklaşık bir yıl süreyle haftada bire geçilir. Başlangıçtan bir, bir buçuk yol sonra hastada yararlı olduğuna karar verilirse aşının uygulama aralıkları uzatılarak önce 15 günde bire sonra da üç - dört haftada bire geçilir. Toplam sürenin 5 yılı geçmesine izin verilmez. Bu belirttiğimiz klasik immünoterapi programıdır. Bunun yanı sıra daha hızlı uygulanan programlar da vardır. Ancak bunlar çok özel koşullarda uygulanabilecek istisnai durumlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp