Alerji 4

Alerji

Belirtiler: Genelde, nezle, deri reaksiyonları, astım nöbetleri, hapşırma krizleri.

Çevresel nedenler: Ev tozu böceklerinin, alerjik hastalıklara yol açan etkenler arasında sanıldığı kadar önemli bir yeri yoktur. Tüm alerjik olaylardaki paylarının %9-10 civarında olduğu söylenebilir. Halbuki, büyük çoğunlukla ev tozunda bulunan küf mantarlarının etkinlik oranı %30 dolaylarındadır. Ayrıca, ev-tozu böcekleri çoğunlukla yatak çamaşırlarında değil, yataklarda ve halılarda yaşar ve çoğalırlar. Ev tozu alerjilerinin sıcak mevsimlerde artış gösterdiği düşüncesi de yanlıştır. Çünkü ev içi sıcaklıklar mevsimlere göre pek büyük farklılıklar göstermez. Bu artışın nedeni, sıcak mevsimlerde çiçek tozlarının havada uçuşmaya başlamasıdır. Bu durumda, tüm alerjilerin anası olarak adlandırılabilecek, polen alerjisi tedavisi yapılmalıdır.

Ruhsal nedenler: Sürekli stres altında yaşayan kişiler, bağışıklık sistemleri hızla kontrol dışı kalabileceği için, diğer kişilere göre alerjilerden daha kolay etkilenebilirler. Ayrıca, ev tozuna karşı alerjisi olan bazı kişiler, tozdan tümüyle arındırılmış ortamlarda bile alerjik belirtiler gösterebilirler. Bunun nedeni, o ortamda, kişiye tozu anımsatan veya nefret etme derecesinde hoşlanmadığı herhangi bir eşyanın bulunması olabilir. Yani, alerjik yapılı kişinin, yaşadığı ortamda kendini rahat hissetmesi de gereklidir.

Pratik çözümler: Toz böceklerinin ve küf mantarlarının cenneti sayılabilecek tüylü halıların yerine, kilim kullanılabilir. Toz böceklerini deri kepekleri ile beslemeyi ve onların dışkılarının alerjiye yol açmasını önlemek için, yatakların plastikle kaplanması ve örtülerin sıkça silkelenip, havalandırılması doğru olur. Deri kaplı kanepe ve koltuklarda, kumaş kaplı olanlara göre çok daha az toz böceği yaşayabilir. Yeni ev kurarken veya mobilya değiştirirken bu konuya dikkat edilmesi yararlı olur

Bez kaplı veya tüylü bebek ve hayvan oyuncaklar çok toz çeker. Sıkça yıkanmaları veya ortadan kaldırılmaları gerekir. Yatak odalarında elden geldiğince halı kullanılmamalıdır. Eğer evde bir hayvan yaşıyorsa, kesinlikle yatak odasına sokulmamalıdır.

Yeterli miktarda C vitamini alınması çok önemlidir. Alerjik belirtilere yol açan başlıca suçlu, organizmanın salgıladığı histamin maddesidir. Ama C vitamini, gereğinden fazla salgılanan bu maddeyi zararsız asitlere dönüştürebilir. C vitamini, maydanoz, dolmalık biber, portakal, kivi, greyfurt, limon ve domatesten alınabilir.

Histamin maddesini, ısırganotu çayının da zararsız hale getirebildiği söylenebilir. Günde 2-3 bardak ısırganotu çayı, öğün aralarında, tatlandırılmadan içilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp