Alerjenik Bitkilerin Tanınması

Alerjenik Bitkilerin Tanınması :

Her polen aynı değerde alerjenik değildir. Pek çok polen Alerjik hastalıklara sebep olmazken bazılarının da alerjenik etkisi çok zayıftır. Polenleri Alerjik hastalıklara sebep olan bitkiler genel olarak o çevrenin iklim şartlarına göre yetişen 'bir bölgenin tabii florası adı verilen bitki türleridi r.

Polenin Alerjik hastalığa sebep olup olmaması' Thomen kriterleri' ile tayin edilir. Polen yüklü arterler polenlerini günün erken saatlerinde (sabah 48 saat civarında) havaya yayarlar. Bu nedenle Astımlı hastalar bu saatlerde açık havada bulunurlarsa rahatsızlıklarının arttığını hissederler. Atmosferik polenlerin miktarı ve yayılmaları hava meteorolojik şartları ile yakından ilgilidir. Yağmurlu ve fırtınalı günlerde kuwetli esen rüzgar lokal olarak bölge bitki anterlerinin açılmasına man10lsa bile, o bölgeye uzaktan getirebileceği çevre polenieri, 'polen yağmuru' sonucunda hastanın problemlerinin artmasına sebep olabilir. Açık denizlerde gemi güvertelerinde polen ölçümü yapıldığında, sahilden 300 km uzaklıkta bile rüzgarla nakledilen polenler tespit edilmiştir.

Hava sıcaklığı i sOC dereceden aşağı düşerse veya barometrik basınç yükselirse, polen sayısı belirgin ölçüde azalmaktadır. Polenin cinsine göre büyüklüğü ve ağırlığı da atmosferde bulunma oranını etkiler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp