Alerjenik Bitkiler ve Polenler

Alerjenik Bitkiler ve Polenler :

Polenler sarımtrak renkte, çapları türüne göre farklı büyüklükte, oval, yuvarlak biçimdedir ve yüzeylerindeki yapısal özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Bu yapılara göre polenler kanatlı ve kanatsız olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Pinus gibi kanatlı polenler 60 mikrondan büyük olması nedeniyle solunum yollarına girerek Alerjilere neden olabilmesi genellikle imkansızdır. Kanatsız polenler ise yüzey porları ve yarıklarına göre gruplandırılır. Yanklı polenler arasında yüzeyi pürtüklü Salix, ve pürtüksüz Crucifera vardır.

Polen leri n yüzeylerindeki por sayıları da her cins bitkiye göre farklı sayıdadır. Çok porlu bitki polenleri arasında Plantago, Chenopodium ve Amaranthus Alerjik hastalıklara neden olabilen polenlerin en önemlileri arasındadır. Alerjik hastalıkları meydana getiren polenler rüzgarla taşınırlar ve bunlar milyarlarca sayıda olup havaya çok miktarda yayılırlar. Alerjenik polenleri havaya yayan bitkiler çeşitli memleketleri n ve bölgeleri n meteorolojik şartlarına göre tür ve cins bakımından değişiklik gösterebilirler.

Bu sebeple çeşitli memleketlerde araştırmacılar senelerden beri bu bitkileri araştırırlar. Ülkemizde de alerjenik bitki ve atmosferik polen araştırması ilk defa 1962 de Hacettepe Üniversitesi çocuk hastanesinde yapılmıştır. Bu araştırmada o yıllarda Amerikan Alerji Akademisi (AAA) tarafından kabul edilen Durham Polen Toplama cihazı kullanılmıştır. Ayrıca Ankara atmosferinde yapılan bu atmosferik polen cins ve miktarı çalışmaları 19651970 yılları arasında AAA tarafından polen bülteninde aylık olarak ve ülkemizde de bazı gazeteler tarafından günlük olarak yayımlanmıştır

Bütün bitkilerin polenleri aynı derecede alerjenik değildir. Aynı zamanda mevsimlerin sıcaklık ve yağmur durumuna göre de bitkilerin polen miktarları ve polenlerin alerjenik etkileri de az veya çok olabilmektedir. Polenleri böcekler ile nakil edilen bu cins bitkilerin polenleri 6080 mikrondan büyük olduğundan havaya yayılamaz ve solunum sistemine giremediğinden Alerjik hastalıklara sebep olamazlar. Gül karanfil gibi bütün kokulu çiçekler ve meyve ağaçları bu guruba girerler.

Bazı bitki polenlerinin alerjenik yapıları aralarında benzerlik olmasına alerjenlerin çapraz reaksiyonu adını veriyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp