Akdeniz Ateşi Hastalığı Nedir

Akdeniz Ateşi Hastalığı Nedir :

Ailesel Akdeniz Ateşi daha çok Türklerde, Araplarda, Yahudilerde ve Ermenilerde görülen bir hastalıktır. Ailesel Akdeniz Ateşi tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı atakları yapan bir hastalıktır. Ataklar genellikle 24 – 48 saat sürer. Hastalarda ataklar dışında hiçbir belirti yoktur, yani normal insandan farksızdırlar.

Ailevi Akdeniz Ateşinin adından da anlaşılabileceği gibi 3 temel özelliği vardır;
1. Aileselgeçiş: Hastalığın ortaya çıkması için anne veya babanın taşıyıcı veya hasta olması gerekir.

2. Sıklıkla Akdeniz Bölgesi ve civarında görülmesi (Karadeniz Bölgesi de dahil)

3. Ateş Atakları Yapması: Ateş ataklarına karın ağrısı, eklem ağrısı veya göğüs ağrısı eşlik eder. Karın ağrısı, apandisit ile karışabilir ve çok şiddetli olabilir. Bu hastaların bir kısmı apandisit tanısı ile ameliyat edilmişlerdir ancak karın ağrıları geçmemiştir.

Akdeniz Ateşi Hastalığının Teşhisi: Bu hastalık için özel bir laboratuvar yöntemi yoktur. Bizim için en pratik yol; hastalığın tipik seyri (çocukluktan beri zaman zaman karın ağrıların olup geçmesi) laboratuvar tahlili olarak Sedimentasyon, CRP, Fibrinojen, Lokosit in yükselip kriz geçtikten sonra yükselmiş olan bu değerlerin normale inmesidir. Eğer amiloidoz meydana gelmişse böbrek testleri de yapılmalıdır.

Akdeniz Ateşi Hastalığının Seyri: Hastalık zaman zaman bu şikayetleri yapıp kalsaydı çok kötü olmayan bir hastalık olduğunu söyleyebilecektik. Ancak, maalesef bu hastalığın en kötü yönü "amiloidoz" dediğimiz bir hastalığa yol açmasıdır. Bu hastalık tüm vucut damarlarını bozar. Böbrekleri bozar. En sık olarak da nefrotik sendroma yol açarak kronik böbrek yetmezliğine neden olur. Amiloidoz nedeniyle üremi hastası olan hastalar ya hiç karın ağrısı atakları geçirmeden yada uzun süre karın ağrıları olduktan sonra böbrek yetmezliğine girerler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp