Akciğerin Solunum Kapasiteleri

Akciğerin Solunum Kapasiteleri : Toplam akciğer kapasitesi derin bir inspiri- yumdan sonra akciğerlerde bulunan hava miktarıdır; kısaca toplam kapasite de denilebilir.Vital kapasite ve reziduel volümün toplanması ile ortaya çıkar. Normal miktarı yetişkinlerde 5- 6 litre kadardır.Fonksiyonel rezidüel kapasite, akciğerlerin istirahat halinde ekspiriumda içerdiği hava miktarıdır. Bu, total kapasitenin %40'ı oranındadır. Vital kapasite; derin bir inspirasyondan sonra kuvvetli bir ekspirasyon ile dışarı atılan hava miktarıdır.

Kadınlarda 2,5 - 4,5 litre, erkeklerde 3 - 5 litredir ve toplam kapasitenin %80’i arasındadır.Vital kapasite, solunum hareketinin engellendiği durumlarda azalır. Bunlar ise: diyafram kasının hareketini önleyen patolojik durumlar(asit, gebelik, karın tümörleri vb.), göğüs kafesinin genişlemesini önleyen durumlar (kaburga kırıkları), akciğerlerin genişlemesini önleyen patolojik durumlar, akciğer zarları arasında sıvı birikmesi, hava birikmesi (pnömotoraks), diyafram fıtıkları, akciğer dokusunda patolojik oluşumlar, fibrozis, tümörler gibi hastalıklardır.

Solunum hacmi istirahat halinde normal bir solunumla akciğerlere alınan hava miktarıdır; normalde 500 mİ kadardır, inspirasyon kapasitesi ve inspirasyon yedek hacmi, istirahat halinde derin bir inspiriumla alınan hava miktarıdır. Normalde total akciğer kapasitesinin %60'ıve vital kapasitenin %75’i oranındadır. Ekspirasyon yedek hacmi ve reziduel hacim, istirahat halinde iken kuvvetli bir ekspiriumla dışarı atılamayan hava miktarıdır. Reziduel hacim normalde akciğer kapasitesinin %25-30’u kadardır. Solunumun bozulduğu durumlarda alveollerde 02 yoğunluğu ve parsiyel basıncı düşer (hipoksemi). Bir taraftan da metabolizma artığı olarak oluşan C02 oranı yükselir (hiperkapni). Bu durum "alveol hipoventilasyonu” olarak tanımlanır ve genellikle de solunum asidozu ile sonuçlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp