Akciğer Zarına Hava Girmesi (pnömotoraks)

Akciğer Zarına Hava Girmesi (pnömotoraks) : Akciğer zarının iki katmanı arasında hava toplanması bazen hiç belirti vermeyen, bazen de akut solunum yetersizliğine yol açan bir hastalıktır Tedavi amaçlı bir uygulamadan ba­ ğımsız olarak akciğer zan boşluğunda ha­ va bulunması olağandışı bir dummdur. Hastalık bazen belirtisiz kalır, ama belirti verdiğinde çok ağır gidişlidir ve tehlikeli bir akciğer hastalığı tablosuna yol açar. Akciğer zan boşluğu varsayımsal bir boşluktur, çünkü sağlıklı insanlarda akciğer zarının iki katmanı birbirine de­ ğer ve aralarında bir miktar zar sıvısı bulunur. Akciğerler-göğüs sistemi bir­ birine karşıt nitelikte güçlerin etkisi al­ tındadır; yani akciğerler büzülme, gö­ ğüs kafesi ise genişleme yönünde eği­ lim gösterir. Akciğer zan katmanları arasına hava girdiğinde gerçekten bir boşluk oluşur ve akciğerler büzüşmeye, göğüs kafesi de genişlemeye başlar. Akciğer zarı boşluğuna hava girmesinin üç ayrı biçimi bilinir:

• Nedeni bilinmeyen olgular. Hastalık tablosu bütünüyle sağlıklı insanlarda herhangi bir hastalık sürecine bağlı ol­madan kendiliğinden gelişir.

• İkincil olgular. Hazırlayıcı bir hastalı­ ğın sonucunda akciğer zarı boşluğunda hava birikir; bu durum başka bir hastalı­ ğın komplikasyonu ya da istenmeyen sonucudur.

• Travmaya bağlı olgular. Göğüs duva­rını zedeleyen bir yaralanma sonucunda ortaya çıkar. İkincil olguların başka bir türüdür.

Hava akciğer zan katmanları arasına çeşitli biçimlerde girebilir: Dışandan gelen hava göğüs duvarından geçebilir; göğüs duvarını delici ya­ ralanmalar sonucunda akciğer zarında hava birikmesi bunun en tipik örneğidir. Akciğer içindeki hava önce akciğer dokusunun, sonrada zarın akciğeri saran iç katmanının yırtılmasıyla akciğer zan boşluğuna geçebilir. En sık görülen tab­ lodur. Ama akciğer ile hemen üzerinde­ ki akciğer zan katmanı her zaman birlik­ te yırtılmaz; genellikle, akciğer hava ke­ seciklerinin yırtılmasıyla açığa çıkan ha­ va akciğerler arasındaki bölgeye, yani mediyastine gelir ve akciğer zannın me­ diyastini örten katmanının yırtılmasıyla akciğer zarında kendiliğinden hava biri­ kimi (spontan pnömotoraks) oluşur.Akciğer zan boşluğundaki sıvıda gaz üreten mikropların üremesi sonucu hava oluşabilir. Akciğer zarı iltihabında bozunma ya da kokuşma sürecinin baş­laması gaz oluşumuna yol açabilir (gaz­lı ampiyem)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp