akciğer iltihabı belirtileri nedir

Akciğer İltihabı Belirtileri : Radyoda bahsettiğiniz kişi benim. Teksas''''''''ın Harlington kentinde sizinle tanıştığımda anlatmadığım akciğer problemlerimi tamamen iyileştirdi. Bu tüberkülozdu, size akciğerlerimin zayıf olduğunu anlatmıştım. Öksürük otu çayı ve bu hava işi bitirdi. Size en çok bu çay için teşekkür ediyorum. Öksürük otu Tüberküloz hastası olan kişilere tavsiye edeceğim tek bitki.Şu anda 6 kutu Öksürük otum var. Bunu içmeye başladığımda, 4 aydır yataktaydım. Tüm doktorlar beni kendi halime bırakmıştı ve iki hafta bileyaşayamayacağımı söylediler. Beni hastaneden çıkarttılar. 
 
Akciğerlerimden birinin gittiğini ve diğerinin de gitmek üzere olduğunu söylediler. O kadar zayıftım ki, yatakta dönemiyordum bile. Annem Öksürük otu siparişi verdi. Bir hafta bu çayı içtim ve kalktım ve sandalyede oturdum, fakat yürüyemiyordum.Yürüyebildiğimde 34,5 kg''''''''dım. Ve 6 kutu Öksürük Otu içtikten sonra 50 kg oldum. Buna kesinlikle inanıyorum. Önce zatürree oldum sonra Tüberküloza dönüştü ve sol akciğerimde apse oluştu. Şimdi olduğumdan çok daha iyiyim.

Akciğer İltihabı Nedir?

Akciğer iltihabı genellikle akciğer dokularında mikroorganizmaların neden olduğu bir enfeksiyon ve enflamasyon çeşididir. Enfeksiyon hava keselerinin ve akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihap kapmasına neden olur. Akciğerler düzenli bir şekilde çalışamaz ve havadan kana yeterli oksijen aktaramaz hale gelir. Akciğer iltihaplanmasına neden olan mikroorganizmalar bakteri, virüs ya da mantar olabilir. Çoğu enfeksiyon sonbahar ya da kış aylarında görülür.

Akciğer İltihabı Belirtileri

Öksürük – başlangıçta kuru olur ve daha sonra yeşil/sarı renkli balgama dönüşür.
Ateşlenme ve hararet
Nefes alma problemleri ve hızlı nefes alma
Göğüs kafesinde ağrı
Titreme ve gece terlemeleri
İştah kaybı
Özellikle yaşlılarda sersemlik ve dengesizlik
Kas ağrıları
Bu belirtiler her zaman akciğer iltihabının sonucu olarak ortaya çıkmayabilir. Bu belirtilerden herhangi birini taşıyorsanız bir an önce doktora görünmeniz gerekir. Belirtiler şiddetli ise acilen doktor çağrılmalıdır. Akciğer iltihabı bazen oksijen almayı güçleştirerek vücut için çok tehlikeli olabilir. Bunun sonucu parmak altlarında ve dudaklarda morarmalar ortaya çıkabilir.

Akciğer İltihabının Nedenleri

Akciğer İltihaplanmasına neden olan mikroorganizmayı tespit etmek her zaman mümkün olmayabilir. Hastalanmadan önce de söz konusu mikrop vücutta yer alabilir. Akciğer iltihaplanmasının en yaygın nedeni S.pnemoniae adlı bir bakteridir. Enflamasyona neden olan diğer yaygın bir bakteri ise B-tipi Haemophilus influenze adlı bir bakteridir. Staphylococcus aureus adlı bir bakteri ise hastanelerde yaygın olarak bulunur ve yatan hastalarda akciğer iltihaplanmasına neden olabilir. Mycoplasma pneumoniae adlı bir bakteri ise her dört yılda bir salgın hastalıklara neden olur ve çoğunlukla çocukları tehdit eder.

Akciğer iltihaplanmasının diğer nedenleri şunlardır:

Grip ve su çiçeği virüsü
Zararlı maddeleri soluma; kirli hava, zararlı kimyasal gazlar, sigara dumanı
Ayrıca aşağıdaki durumlara sahip kişiler yüksek akciğer iltihaplanması riski altındadır:

Zayıf kişiler
65 yaş üzeri kişiler ve çocuklar
Sigara içenler (sigara akciğerlere hasar vererek, enfeksiyona hassas hale getirir.)
Uzun süreli akciğer, kalp, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları olanlar
Şeker hastası olanlar
Çok fazla alkol tüketenler
Kanser ya da lösemi olanlar ya da kemoterapi alanlar
Zayıf bağışıklık sistemi olanlar

Akciğer İltihabının Teşhisi

Doktor hastaya belirtiler hakkında sorular sorar ve muayene eder. Göğüs kafesi üzerinden steteskop yardımıyla hastanın nefes seslerini ölçer. Ayrıca şu testler yapılır:

Enfeksiyonun nerede ve ne şiddette olduğunu anlamak için göğüs kafesi üzerinden röntgen çekilir.
Parmak ucuna sıkıştırılan bir cihazla kandaki oksijen miktarı ölçülür.
Kan testleri yapılır.
Balgamdan bir örnek alınarak incelenmek üzere laboratuvara gönderilir.
İdrar testi yapılır.

Akciğer İltihabı Tedavisi

1. İlaçlar

Doktor tarafından yazılan antibiyotiğin çeşidi iltihaba neden olan bakteri çeşidine göre değişir. Eğer doktor enfeksiyona hangi bakterinin neden olduğu tespit edilemezse doktor geniş aralıkta bakteriler için etkili olabilen antibiyotikler yazar.

Antibiyotikler yaklaşık 5-7 gün düzenli olarak alınmalıdır. Antibiyotiklere başladıktan sonra 48 saat içinde daha iyi hissedilmezse doktora danışmak gerekir. Bu enfeksiyona neden olan bakterinin dirençli olmasından kaynaklanır. Böyle bir durumda doktor farklı bir antibiyotik yazar.

Akciğer iltihabına virüs neden oluyorsa antibiyotikler işe yaramaz. Bu durumda vücut virüsle savaşmak için kendi antikorlarını üreterek hastalığın üstesinden gelir.

2. Hastanede Tedavi

Hastalık daha şiddetli ise doktor hastanın tedaviyi hastanede sürdürmesini isteyebilir. Damar yoluyla antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca oksijen almada zorluk çekiliyorsa yapay bir oksijen aletiyle oksijen takviyesi de yapılır.

3. Kişisel Bakım

Akciğer iltihabı olan kişiler sigaradan uzak durmalı, yeterli sıvı almalı ve yeterli dinlenmelidir. Balgam sorunu varsa ara ara derin nefesler alınmalıdır. Yüksek ateş varsa doktora da danışılarak ateş düşürücü ilaçlar alınabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp