Ağrı Bandı

Ağrı Bandı :

Kinesiotaping Japonya‘da yaklaşık 25 yıl önce geliştirilmiş, fakat Avrupa ve Amerika‘da olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda tanınmaya başlamış, özel bir tedavi ve bantlama yöntemidir.
Kinesiotaping, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık problemleri yanında ortopedik ve nörolojik problemler ile cerrahi sonrasında da kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir ve her geçen gün kullanım alanı genişlemektedir.
Kinesiotaping uygulamalarının temelde iki amacı vardır:
• Ağrısız ve daha kolay hareket edebilmeyi sağlamak,
• Yumuşak doku iyileşmesini desteklemek
Kinesiotaping uygulamalarında kullanılan bantlama materyali KINESIO TEX® TAPE olarak bilinmektedir. Bu bant oldukça ince ve hassas dokunmuş pamuklu bir malzemeden imal edilmiştir.
Bu özellikleri sayesinde KINESIO TEX® TAPE ıslanma ve terleme durumunda bile cilt üzerinde kalabilmektedir uygulama sonrasında duş almak yada ellerinizi yıkayabilmek mümkündür.
Uygulamanın yapıldığı cildin yapısı ve ortam koşullarına bağlı olmak üzere uygulama bölgesinde çıkmaksızın 4 ila 7 gün kalabilmektedir. Kinesiotaping bantları boyunun %30ila %40′ı kadar uzayabilmekte hareketle ciltte oluşan gerilme ve gevşemelere uyum sağlayabilmektedir.
Kinesiotaping bantlarının yapısında ciltte alerji yaratabilecek lateks veya benzeri herhangi bir etken madde içermez
Bantlar yerine göre birbiri üzerine katmanlar oluşturacak şekilde de uygulanabilir ve farklı amaçlara göre kesim şekli ve uygulama yönü ve bölgesi farklılık gösterebilir.
Kinesiotaping uygulamaları sonrasında ciltte tahriş nadiren görülen bir durumdur fakat yinede uygulama bölgesi tahriş olabilme ihtimaline karşı dikkatle takip edilmelidir. kinesio bantlarindan en yüksek verimi elde etmek için bir fizyoterapist eşliğinde kinesio bandının uygulanması gerekir.
kinesio bant nasil kullanilir
Vücutlarımız hareket etmek üzere tasarlanmıştır ve Kinesiotaping Tekniğinin temel amacı harekete destek olmak ve hareket etmeyi kolaylaştırmaktır. Tekniğin başarı ile uygulanması kaslar, eklemler,bağlar ve dolaşım sisteminin anatomisini bilmekten ve duruma uygun doğru teknikleri uygulamaktan geçmektedir.
Kinesiotaping teorik olarak, cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede oluşan basıncı hafifletmektedir. Yaralanma bölgesinde azalan basınç kan dolaşımının artışı ile sonuçlanır ve böylece lenfatik drenaj oluşur. Dolaşım sisteminde yaratılan bu etki yaralanma bölgesindeki gerginlik ve hassasiyetin giderilmesinin yanında bölgede deri altında varolan ağrı reseptörlerinin uyarılmasını da önler böylece ağrısız hareket etme imkânı sağlanmış olur.
Kinesiotape bantları esneyebilme özelliği yorgun, zayıf yada yaralanmış kaslara fiziksel yardım oluşturmak üzere de kullanılmaktadır.
Siyah,Ten rengi, Pembe ve Mavi rengi olan Kinesiotape‘ler ticari olarak 5cm x 5 metre‘lik ambalajlarda tek yada 6‘lı kutular halinde satılmaktadır. 30 metrelik kurumsal kullanım amaçlı uzun rulolarıda vardır.
Bantların farklı renkte olması, uzakdoğunun renklerle tedavi felsefesine ve kişisel tercihlere dayandırılmaktadır fakat fizyolojik etkileri açısından mucize tedavi banti kinesio bütün renkler aynı özellikleri içermektedir. fakat benim fikrimce renkli kullanıldığında beynin dikkatini hasar görmüş yere çekerek biyofeedback etkisiyle daha yararlı oluyor.
Ülkemizde bu işin eğitimini almış uzman doktor ve fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır.Uygulama yapacak kişinin çok iyi anatomi bilgisi olması gerekmektedir.
Uygulama alanları;
çeşitli nedenlerden kaynaklanan boyun sırt bel ağrısı,kas spraini,lenfödem,omuz problemleri,skar dokularda,tendon problemlerinde,diz problemlerinde,skolyozda,priformis sendromunda kısacası yumuşak doku ve tüm eklemlerde hareket kısıtlaması yapmaksızın rahatlıkla kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp