Agorafobi Tanısı

Agorafobi Tanısı

Agorafobi terimi, Yunan kökenli “agora” ve “fobi” kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Agora, pazaryeri, toplantı alanı, geniş meydan anlamına geliyor. Fobi ise; kişinin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkileyecek şiddette bir şeye karşı duyulan korku halidir. Fobi terimi Yunan Mitolojisinde dehşet tanrısı olan Phobos sözcüğünden gelir.

Agorafobi, birçok kaynakta açık alanda bulunma ve evden dışarı çıkma korkusu gibi yanlış ve eksik tanımlamalarla anlatılmıştır. Oysaki agorafobi, bir panik atak ya da panik benzeri belirtilerin ortaya çıkması durumunda yardım sağlamanın ya da kaçmanın zor olabileceği yerlerde ya da durumlarda bulunmaktan duyulan kaygıdır.

Agorafobik bireylerin genellikle kendilerini rahatsız hissettikleri ya da kaçındıkları durumlar şunlardır:

* Belli bir mesafeden daha fazla evden uzaklaşmak

* Kuyrukta beklemek

* Alışveriş merkezi, sinema, tiyatro ve restoran gibi kalabalık ortamlarda bulunmak

* Otobüs, tren, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak

* Araba kullanırken uzun yollardan, köprülerden ya da karışık bir trafiğin arasından geçmek

Agorafobisi olan kişiler, özellikle bu gibi durumlarda yalnız kalmaktan kaygılanırlar. O yüzden, yanlarında iyi tanıdıkları ve güvendikleri birinin olmasını tercih ederler. Çünkü kendilerini huzursuz hissedecekleri durumlarda ya da ortamlarda yardım edecek birinin varlığı onlara güven verir. Bu sayede, kendilerini daha rahat hissederler.

Ancak, her zaman yanlarında birinin olması mümkün değildir. Yalnızken kalabalık bir mağazaya girmek, toplu taşıma araçlarını kullanmak ya da kuyrukta beklemek zorunda kalabilirler. Bu gibi durumlarda tehlikelerle karşı karşıya kalmamak adına eylemlerden vazgeçebilirler. Böylelikle, günlük hayatlarında ve sosyal ilişkilerinde sorunlar yaşamaya başlarlar. Kişilerin aileleri ve yakınları da en az onlar kadar zorlayıcı durumlarla mücadele etmektedirler.

Agorafobinin tedavisinde psikoterapinin rolü oldukça büyüktür. Psikoterapi sürecinde kişinin yanlış inanışları, korkuları ve tedbir amaçlı edinilen olumsuz alışkanlıkları gibi konular ele alınır. Kişi, agorafobi ve tedavisi hakkında bilinçlendirilir. Gerek sistemli ev ödevleriyle gerekse de rahatlama ve nefes teknikleriyle tedaviye katkı sağlanır.

Dışarıya ya da birçok yere gitmekten kaygı duyan agorafobik bireyler terapiste gitmekte de sorunlar yaşayabilirler. Terapi günü, yalnız kalmak zorunda olduğu bir gün olabilir. Merkezin olduğu yere gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalabilir. Dahası, bu merkeze erişebilmek için kalabalık bir caddeden geçmek durumunda olabilir. Senelerce evinden dışarı çıkmayan agorafobik bireyler bilinirken, bu örnekler çoğu agorafobik bireyin yaşadığı olağan problemlerdir. Bu yüzden, agorafobik bireylerin ailelerinin ve yakınlarının agorafobi hakkında bilinçlenmeleri büyük önem taşımaktadır. Hem terapiye başlama hem de terapiyi sürdürme aşamasında verecekleri destek, terapi sürecinin çok daha verimli hale gelmesini sağlayacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp