ağız kanseri teşhisi nasıl konur

Ağız Kanseri Nedir : Ağız kanseri belirtileri ile karşılaştığınızda mutlaka bir uzmana görünmeyi ihmal etmeyin. Kanser sözcüğünü son yıllarda daha çok duymaya başladık. Her birimizin kanser hastalığına yakalanmış bir tanıdığı vardır. Gittikçe adını daha sık duyduğumuz kanser türlerinden biri tanesi de ağız kanseri. Eskiden pek bilinmese de son yıllarda gittikçe artış gösteren ağız kanseri ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazdık!

Ağzı kanseri, dudak, dil, yanak ve gırtlak kısmını etkileyen bir hastalıktır. Araştırmalara göre dünyada her 5 dakikadan biri ağız kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi bu kanser türünde de oldukça önemlidir.

Ağız Kanseri Belirtileri nelerdir?

Ağız kanseri ağız içinde değişik şekillerde görülebilir. Kimi zaman kırmızı kimi zamanda beyaz lekeler olarak ortaya çıkan ağız içi kanseri önceden teşhis etmek farklı bir durumun söz konusu olup olmadığını öğrenmek için diş hekimine görünmenizde fayda var. Her 6 ayda bir yaptıracağınız ağız ve diş sağlığı kontrollerinizde hekiminiz bunu değişimleri gözlemleyecek ve sizi bilgilendirecektir. Eğer ağrısı olmayan ve yaklaşık 3 haftayı geçmiş ağız içi yaralarınız varsa diş hekiminize mutlaka görünün!

Ağız içi kanserinde kimler yüksek risk grubunda?

Sigara, alkol kullanımı ve 40 yaşını aşmış bireyler için hekim kontrolleri çok daha önem taşıyor. Özellikle sigara ve alkolü bir arada kullanan bireylerin ağız kanserine yakalanma riski 30 kat daha yüksektir. Bundan 50 yıl kadar önce yapılan araştırmalarda ağız kanseri risk grubunda erkekler kadınlara oranla daha riskliydi. Günümüzde ise kadınlarında yakalanma oranı oldukça artmıştır.

Ağız İçi Yaraları

Şüphelenilen bir durum karşısında;

- Teşhis için şüpheli alandan küçük bir parça alınacaktır.
- Eğer hastaya ağız kanseri teşhisi konulursa kan testi gibi başka testlerde yapılması gerekecektir.
- Teşhisin ardından hastanın durumuna göre doktor bir tedavi planı çıkartacaktır.

Sağlıklı, kaliteli, sigardan ve alkolden uzak bir hayat; ve buna ek olarak düzenli ağız ve diş bakım sağlığı kontrolleri sizi bu kanser türün den koruyacaktı.

Ağız Kanseri tedavisi hastalığın derecesine göre değişir. Tedavinin ilk aylarında hastanın yaşam kalitesi az oranda etkilense de erken teşhis vakalarında başarı oranı oldukça yüksektir. Ağız kanseri teşhisinde uygulanılan 3 tedavi seçeneği vardır; ameliyat, ışın tedavisi ve kemoterapi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp