Adet Görememek

Adet Görememek :

Adet Görememe Sorunları Hakkında Detaylı Bilgiyi Burda bulabilirsiniz.Adet görememenin sebeplerinden biri de kişinin psikolojisidir. Özellikle stres durumunda stres hormonları üst kompartıman dediğimiz beynin hipotalamus bölgesini etkileyerek stres hormonlarının aşırı etkisiyle yumurtlama ile ilgili hormonları baskılamakta ve yumurtlamayı önlemektedir.

Bu durumda ilk önce adet düzensizliği ile başlayıp sonra adetlerin tamamen kesilmesiyle kendini gösterebilir. Bunun yanında stres hormonları gibi yeme bozuklukları görülen durumlarda da hipotalamusu etkileyerek yumurtlama ile ilgili hormonların, uyarıcı hormonların salgılanması baskılanır.

Anoreksia nervosa gibi bu ciddi durum % 6 gibi ciddi seyredebildiği için özellikle bu durumda multispinel bir yaklaşımla sıkı kontrol gereklidir.Bu durumun tedavisinde öncelikle psikiyatrik yaklaşım önemlidir. Kişinin kendini aşırı kilolu hissetmesi, kendisinde bir takım güven eksikliği olması gibi durumlar psikiyatrik olarak tedavi edildikten sonra zaten adet kanamaları da eski döngüsüne ulaşacaktır.

Kadın doktorları ve cinsellik uzmanlarının yaptıkları yorumlara göz attığımızda da kadınların adet dönemlerinin oldukça psikolojik etkilere neden olduğunu görmekteyiz. Adet görememe veya geç adet görme durumlarında kadınların psikolojisinin bozulduğu ve stres içerisine girdiklerinde adet dönemlerinin iyice geciktiği görülmektedir.

Adet gecikmesi olan normal üreme çağındaki bir hastada ilk yapılması gereken şey gebelik testidir. Gebelik olmadığı tespit edildikten sonra adet gecikmesine neden olan durumla ilgili ayrıntılı muayene ve laboratuar tetkikleri yapılır. Ultrason yapılarak rahimin pozisyonu adet kanamasını sağlayan rahim iç zarının kalınlığı yeterli mi ? tespit edilir. Daha sonra laboratuar analizi ile çeşitli salgı bezlerinden salgılanan hormon düzeyleri tespit edilir. Herhangi bir hormon bozukluğu saptanmışsa ona yönelik tedavi düzenlenir.

Hormon bozukluklarından biri de hipofizden salgılanan prolaktin hormonunun yüksekliğidir. Normalde bu hormon emzirme döneminde salgılanmaktadır. Hiperprolaktinemisi olan kadınlarda adet gecikmesi ve göğüslerden süt gelmesi yakınması vardır. Prolaktin yüksekse hipofiz bezi beyin tomografisi gibi yöntemlerle görüntülenmeli, hipofizde adenom ( iyi huylu bir tümör) olup, olmadığı araştırmalıdır. Çoğu durumda adet gecikmesine neden olan bariz bir hastalık yoktur. Böyle durumlarda da kadının adet görmesini sağlayacak ve kendisi için gerekli hormon desteğini sağlayan ilaçları kullanması önerilmektedir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp