Adet Gecikmesi Nedenleri

Adet Gecikmesi Nedenleri :

Adet gecikmesi adet dönemine yeni başlamış genç kızlarda ve menapoz dönemine girmeye başlayan bayanlarda görülebilen bir durumdur. Bunların dışında düzenli adet gören bir kadın senede bir iki kez adet gecikmesi yaşayabilir.

Adet gecikmesi kadınlarda stres, üzüntü, yaşam tarzının değişmesi, yorgunluk, iklim değişikliği gibi nedenlerden ufak aksamalar yapabilir. Bunlar çok ciddi adet gecikmeleri değildir.

Uzun süreli, ağrılı, normalinden fazla kanamalarla devamlı karşılaşılıyor ise uzman bir doktora gitmek gereklidir. Bunların dışında adet gecikmesi hamilelik belirtisi olabileceği için adet söktürücü herhangi bir şey kullanmadan önce bir hekime gitmek gerekir.

(Rahim içinden vajinanın çıkışına kadar olan tümüyle açık bir akış yolu) SorunlarıDüzenli adet kanaması gören bir kadında rahim içine veya rahim ağzına yapılan bir müdahale sonrasında adet kanaması olmaması durumunda en muhtemel neden açık olan bu yolun zarar görmüş olmasıdır. Kürtaj nedeniyle rahim iç tabakası zarar gördüğünde veya rahimağzı kanalı tıkandığında yapılan kürtaj sonrası beklenen adet kanaması gerçekleşmez.

Asherman sendromu

Ender görülen bir neden de rahimağzında yer alan kanser öncüsü lezyonların çıkarılması amacıyla uygulanan konizasyon esnasında rahimağzı kanalının tıkanmasıdır. Lezyonu ortadan çıkarmak amacıyla koni şeklindeki parçanın çıkartılması sonrasında beklenen adet kanaması gerçekleşmez.

(Her ay düzenli olarak yumurta hücresi üreten ve bunu serbest bırakan yumurtalıklar) Sorunları Polikistik Over: Düzensiz yumurtlama ve bunun etrafında gerçekleşen çeşitli belirti ve bulgular topluluğundan oluşan bu durum gecikmeli adet görmenin en sık görülen nedenlerinden biridir.

Polikistik overMenopoz ve Erken Menopoz: Yumurtalıklar ilk adet kanamasının görülmesinden yaklaşık iki yıl sonra her ay düzenli olarak yumurta hücresi üretimine devam ederler. Yumurtalıklarda üretilebilecek yumurta hücresi bittiğinde yumurtlama gerçekleşemeyeceğinden adet kanaması da olmaz. Yumurta hücrelerinin doğal olarak tükendiği ve adet kanamasının kesildiği andan itibaren menopoz çağı başlamıştır.

Türkiyede 50²li yaşlara doğru ortaya çıkan menopoz daha erken yaşlarda (35 yaşından önce) ortaya çıktığında Erken Menopoz adını alır. Bu durumun getirmesi muhtemel riskleri nedeniyle mutlaka tanısının konması ve gerekli tedavinin yapılması son derece önemlidir.

(Sağlıklı işleyen bir hipofiz salgı bezi) Sorunları Hipofiz bezinden düzenli hormon salgısını bozan bir etken adet döngüsünün bu aşamada œtakılmasına� neden olur. Bu etkenler arasında en sık görüleni prolaktin hormonu yüksekliğidir. Prolaktin hormonu yüksekliği

(Beynin üst merkezleriyle sağlıklı bir iletişim içinde olan hipotalamus bölgesi) Sorunları Hipotalamusun hipofizi hormon salgısı yapması yönünde uyarmasını bozan bir etken adet kanamasının gecikmesine neden olabilir. Bu bölüme ait nedenler bu yazının ilk başında da anlatıldığı gibi çoğunlukla selim tabiyatlı nedenlerdir.

Tıbbi Değerlendirme Gebelik, adet kanaması gecikmesinin en sık görülen nedeni olduğundan ve basit bazı incelemelerle ortaya konabildiğinden ve saptandığında başka ileri inceleme yapılmasına gerek kalmayacağından üreme çağında olan ve aktif cinsel yaşamı olan bir kadında adet kanaması geciktiğinde araştırılması gereken ilk durum gebeliktir.

Yapılan jinekolojik değerlendirmeyle gebelik olmadığının saptanması durumunda var olan ek belirtiler de dikkate alınarak bir ön tanıya varılır ve kesin tanıyı koymak için hormon incelemeleri veya diğer bazı ileri incelemeler yapılır.

Yorumlar

  • Zey*** Kal***
    7 yıl önce
    duzensız adetım var 10-15 gün az az adetım delıy sebeblerı nedir neyapmalıyım yaşım35 lutfen söylermısnz
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Adetin normal zaman döngüsüne girebilmesi için, adet görmeyi sağlayan hormonların dengelenmesi gerekmektedir. Hormon düzenleyici ürünlerimiz için lütfen linki tıklayınız. bilgi hattı: 0224 2 3 4 5 6 7 8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp