Adet Düzensizliği Ve Kemik Erimesi

Adet Düzensizliği Ve Kemik Erimesi : Kemik erimesi sadece adetten kesilen menopoz dönemindeki bayanlarda mı görülür? Adet düzensizliği ile de ilgisi var mı

Osteoporoz (kemik erimesi) hem ülkemizde, hem de dünyada önemli bir toplum sağlığı problemidir. Kısaca tanımı “Düşük kemik kitlesi ve kemik dokusu yapısının bozulmasıyla, kemik kırılganlığında artış ve kırığa yatkınlıkla karakterize sistemik bir iskelet hastalığıdır.” Uzun yıllar belirti vermeden ilerleyen sinsi bir hastalıktır.

Bayanlarda, osteoporoz sadece menopozda oluşmaz. Yani sadece yaşlı toplumu ilgilendiren bir hastalık değildir. Tamamen adetten kesilmeyen, fakat uzun aralıklar ile adet görenlerde de ortaya çıkabilir. Sonuçta bir anlamda neden ortaktır. Östrojen dediğimiz hormonun eksikliği ya da azlığıdır.

Adet düzensizlikleri değişik tablolar ile karşımıza çıkabilir. Normal adet gören bir bayan çok çeşitli nedenlerle (hızlı kilo kaybı, aşırı egzersiz, hormonal nedenler) adet görmeyebilir. Veya adetlerini 3-4 ay ara ile görebilir.

Adet düzensizliği 'nin osteoporozdaki önemi bilinmeli ve bu tür şikayeti olanlar erkenden doktora müracaat etmelidir. Tetkik ve incelemeler mutlak yapılmalıdır. Eğer osteoporoza yol açan adet düzensizliğinin nedenleri belirlenmişse, elbette bunlara yönelik tedavi kemik erimesini de engelleyecektir.

Hormonal dengesizlik düzeltildikten sonra kemik yoğunluğu artmaktadır, fakat hiçbir zaman normale dönmemektedir. Bu nedenle korunma çok önemlidir. Her yaş döneminde yeterince alınan kalsiyum, kemik yoğunluğu üzerinde önemli artışlara yol açar.

Özellikle diyette kalsiyum eksikliği olanlarda, günlük yeterli kalsiyum alınımının kemik kaybını azalttığı ve kemik kırıklarını önlediği bilinmektedir. Dengeli beslenmenin yanında, düzenli egzersizin yararı, sigara ve kafein kullanımının zararları bilinmelidir.

Özetle, mevcut adet düzensizliğinin giderilmesi, hareketsiz bir hayat yerine aktivitesi bol bir yaşam tarzı, düzenli yapılan egzersiz,sigara ve alkol kullanımının oldukça azaltılması ve hatta kesilmesi tedavinin önemli halkalarını oluşturur.

Adet öncesi sendromu

Eğer siz de adet öncesinde ağrı, depresif hal, şişkinlik gibi belirtileri olan adet öncesi sendromdan mustaripseniz, alabileceğiniz bazı tedbirler var. İlk olarak, tuz, soya sosu ve peyniri azaltmanız gerekiyor. Muz, portakal suyu ve fıstık tüketimini ise artırmanızda fayda var. Kalsiyum seviyesini yükseltmek için süt için. Tam yağlı olsun. Sigara içmeyin, hiç değilse bu günlerde. B6 vitamini ve Evining Primrose Oil tabletleri kullanılabilir. Lif yönünden zengin, sebze, meyve ve tahılları tercih edin.

Terleme ve ateş basması


- 42 yaşında olmama rağmen adet düzensizlikleri, ateş basması, terleme ve sıkıntılarım başladı. Her şeye hemen sinirleniyorum. Bu şikayetlerimin geçmesi mümkün mü?

Bahsettiğiniz şikayetler menopoza girmek üzere olduğunuzu göstermektedir. Adet düzensizlikleri, ateş basması, gece terlemesi gibi şikayetler genellikle menopozun ilk belirtileridir. Bu şikayetlerinizin nedeni de, daha önce yumurtalıklarınız tarafından düzenli olarak salgılanan kadınlık hormonlarının salgılanmasındaki düzensizlik ve miktarındaki azalmalara bağlı olarak vücudunuzun bu hormonlardaki eksikliğe ayak uydurmaya çalışmasıdır.

Eskiden bu gibi şikayetlerin kadın hayatının normal bir seyri olduğu kabul edilir ve kimse de doktora dahi gitmezdi. Oysa hiçbir kadın kendisini ve ailesini rahatsız eden, huzurunu bozan bu gibi şikayetlerle yaşamak zorunda değildir. Kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilip gereken tetkik ve tahliller yapıldıktan sonra verilecek olan ilaçlar ile hem yine düzenli olarak adet görecek hem de kısa sürede bu şikayetiniz azalacak hatta kaybolacaktır.

Adet düzensizliği

Adet düzensizliği genellikle hormonal dengenin bozulması sonucu meydana gelir. Sizin de ilaç kullandığınız zaman düzelmesi, ilacı kesince bozulması bunu göstermektedir. Devamlı kan gelmesi âdetten ziyade başka bir hastalık sonucu olabilir. Bunun için araştırılmasında fayda vardır. Jinekoloji bölümünde (yani kadın doğum, bölümünde) hormonlarınızı ölçtürmeniz iyi olur. Eğer hormonal bozukluk var ise bunun tedavi edilmesi lazım. Aksi halde devamlı şikayetleriniz olur.

Stres, tüm sorunlarınızın ortak nedeni

Adetleriniz Düzensiz mi?

Kadınların sağlık sorunlarından biri de her ay düzenli olarak adet olamamaktır. Bazı kadınların adet dönemleri bir iki ay kadar kayarken bazı kadınlar yılda sadece beş-altı kez kanama geçirirler. Çok seyrek olarak adet görme durumuna tıp dilinde oligomenorrhea denir.

Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız hemen doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz hormon testi yaparak estrojen seviyenizi kontrol edecektir.Hormonal bozukluğunuz varsa adet düzensizlikleri'niz devam edecektir; ancak uygun tedaviyle çok ciddi sorunların önüne geçmeniz mümkün. Yumurtalıklarınızda oluşan kistler çoğu zaman , hatta yüzde seksen oranında, seyrek adet görmenize sebep olur. Genç yaşlardaki bayanların yüzde onbeşi böyle bir durumla karşılaşır.

Aşırı kilolu olmak, erkeklik hormonlarının normal seviyeden fazla olması çok sivilcelenmenize, aşırı tüylenmenize ya da adet düzensizlikleri'ne yol açabilir. California Üniversitesi‘nden Dr.Moon H. Kim konuyla ilgili yaptığı çalışmalar sonucunda adet düzensizlikleri olanların şeker hastalığına yakalanma risklerinin böyle bir rahatsızlığı olmayanlara oranla yedi kat daha fazla olduğunu belirtmektedir.

Kadınlara tedavinin ne kadar önemli olduğu da hatırlatılmaktadır; çünkü tedavi görmeyen kadınlar başka hastalıklara daha açık olurlar. Bu konuyu ihmal etmemeniz ilerki yaşlarınız için son derece önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp