Adale Yýrtýlmasý

Adale sorunlarýnýn baþýnda burkulma veya adale yýrtýlmasý gelir. Eklemlerdeki baðlarýn ya da çevresindeki dokularýn ani ve ters bir hareketle gerilmesine ve bazen yýrtýlmasýna burkulma adý verilir. Burkulma en çok ayak ve el bileði eklemlerinde görülür. Burkulan eklemde önce þiddetli aðrý duyulur, sonra birkaç saat içinde eklem çevresinde þiþlik ve kýzarýklýk oluþur.

Burkulan bölgenin soðutulmasý, bandaja alýnmasý ve 1-2 saat kadar yükseðe kaldýrýlmasý gibi basit önlemler þiþmeyi engeller. Soðutulan bölgede damarlar büzülünce kan akýmý dört kat azalýr. Soðutma uygulamasý 5-6 dakikadan uzun sürmemelidir. Her uygulama arasýnda 7-8 dakika beklenmeli ve uygulamanýn toplam süresi 24 saati aþmamalýdýr. Aksi takdirde bölge soðuktan olumsuz etkilenir.

Adale aþýrý iþ yapmaya zorlandýðýnda yorulur; Bu yorgunluk, adaleyi zehirleyen adale yakýtý artýklarýmdan kaynaklanýr (fazla çalýþan bir motorun artýklarý gibi). Yorgun adale çalýþtýrýlmaya devam ettirilebilir ama, bir an gelir hiçbir hareket yapamaz. Tamamen enerjiden yoksun kalmýþ gibi okur.” Adaleler istenilen randýmaný saðlayabilmek için titiz bir bakýma muhtaçtýrlar. Meselâ antrenmanda olan bir sporcu masaja, friksiyonlara, tonüsü arttýrýcý ilaçlara gerek duyar.

Hareket halindeyken adaleleri glükoz veya dekstroz (saf þeker) gibi artý besinler ister. Bir adale grubu bir diðerinden âð fazla çalýþtýrýlmamalýdýr.En azýndan çok genç yaþlarda buna dikkat etmelidir. Organizmamýzýn bütün adalelerinin eþit ve uyumlu þekilde çalýþtýrýlmasý gerekir. Bu sebeple yüzme en çok tavsiye edilen spordur (özellikle gençlere). Yüzerken, vücudun bütün adaleleri hareket ettirilip güçlendirilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp